UE condamnă masacrul din Bucha și discută de urgență noi sancțiuni contra Moscovei (Josph Borrell)

  • 04 Aprilie 2022 12:55
UE condamnă masacrul din Bucha și discută de urgență noi sancțiuni contra Moscovei (Josph Borrell)

Uniunea Europeană discută de urgență noi sancțiuni împotriva Moscovei, după descoperirea cadavrelor unor civili în regiunea Kievului, mai ales la Bucha, a transmis luni șeful diplomației europene, Josep Borrell.

"UE condamnă în termenii cei mai puternici atrocitățile raportate comise de forțele armate ruse în mai multe orașe ucrainene ocupate, care acum au fost eliberate", a adăugat Borrell într-un comunicat, scrie Agerpres.

Un nou pachet de sancțiuni se află în discuție, însă pentru adoptarea de noi măsuri este necesară unanimitatea. Președintele francez Emmanuel Macron a evocat luni sancțiuni individuale și măsuri privind cărbunele și petrolul, însă nu a menționat achizițiile de gaz, subiect care îi divizează pe europeni.

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut și el duminică noi sancțiuni după descoperirea cadavrelor unor civili la Bucha, în apropiere de Kiev, crime imputate armatei ruse pe care el le-a calificat drept 'crime de război'.

O reuniune a miniștrilor de externe din UE este programată la 11 aprilie la Luxemburg, iar un summit european extraordinar consacrat conflictului din Ucraina, situației economice și apărării europene este prevăzut pentru "sfârșit de aprilie, început de mai", au indicat serviciile lui Josep Borrell.

Numărul total al morților din suburbiile Kievului, care s-au aflat aproape timp de o lună sub controlul trupelor ruse, nu se cunoaște deocamdată. Potrivit procurorului general al Ucrainei, Irina Venediktova, corpurile neînsuflețite a 410 civili au fost descoperite în localități din regiunea Kievului de unde s-au retras recent trupele ruse.

Moscova a dezmințit execuțiile, dar ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut misiunilor Curții Penale Internaționale și organizațiilor internaționale să se deplaseze cât se poate de repede la Bucha și în alte localități din regiunea Kiev pentru a strânge dovezi privind comiterea de crime de război și împotriva umanității de către forțele ruse.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,57 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău