UE condamnă lansările ilegale de rachete de către Coreea de Nord: „Reprezintă o escaladare periculoasă”

  • 06 Noiembrie 2022 14:47
UE condamnă lansările ilegale de rachete de către Coreea de Nord: „Reprezintă o escaladare periculoasă”

UE condamnă cu fermitate creșterea semnificativă a numărului de lansări ilegale de rachete de către Coreea de Nord, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală și o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune care a aterizat la sud de linia de demarcație nordică, informează un comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă.

„Aceste acțiuni reprezintă o escaladare periculoasă a încălcării repetate a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU. Numărul fără precedent de rachete balistice lansate de Coreea de Nord în 2022 reprezintă o ilustrare alarmantă a intenției acesteia de a continua să submineze regimul global de neproliferare. Acest lucru reprezintă o amenințare gravă pentru toate națiunile și subminează pacea și securitatea internațională și regională”, se mai arată în comunicat. 

Șeful diplomației UE susține că acțiunile Coreei de Nord necesită un răspuns hotărât și unitar din partea comunității internaționale: „UE face apel la toate statele membre ale ONU, în special la membrii Consiliului de Securitate al ONU, să asigure punerea în aplicare deplină a sancțiunilor pentru a împiedica Coreea de Nord să achiziționeze materiale, cunoștințe și finanțare care să sprijine programele sale ilegale de înarmare.”

„UE își exprimă deplina solidaritate cu Japonia și Republica Coreea și își reiterează apelul adresat Coreei de Nord de a înceta acțiunile sale agresive și destabilizatoare, de a respecta dreptul internațional și de a relua dialogul cu toate părțile relevante. Singura cale către o pace și o securitate durabile este dialogul. UE își reiterează disponibilitatea de a sprijini un proces diplomatic semnificativ care vizează consolidarea păcii și securității și urmărirea denuclearizării complete, verificabile și ireversibile a Peninsulei Coreene”, a conchis Josep Borrell, transmite caleaeuropeana.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău