UE condamnă în „cei mai fermi termeni” atacul cu rachete balistice lansat de Iran asupra Israelului: Un război regional nu este în interesul nimănui

  • 02 Octombrie 13:07
UE condamnă în „cei mai fermi termeni” atacul cu rachete balistice lansat de Iran asupra Israelului: Un război regional nu este în interesul nimănui

Uniunea Europeană, prin vocile președinților Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, condamnă ”în cei mai fermi termeni” atacul cu rachete balistice lansat de Iran împotriva Israelului.

„Astfel de acțiuni amenință stabilitatea regională și escaladează tensiunile într-o situație deja extrem de volatilă. Îndemn toate părțile să protejeze viața civililor nevinovați. Uniunea Europeană continuă să facă apel la o încetare a focului la granița cu Libanul și în Gaza, precum și la eliberarea tuturor ostaticilor care sunt reținuți de aproape un an”, a transmis Ursula von der Leyen într-un comunicat al Comisiei Europene, potrivit caleaeuropeana.ro

Președintele Consiliului European a avut o reacție pe platforma X, fostă Twitter.

„Aceasta este o amenințare la adresa securității regionale. Spirala de escaladare mortală din Orientul Mijlociu trebuie să înceteze acum. Un război regional nu este în interesul nimănui. UE este pregătită să sprijine eforturile de dezescaladare și de protejare a vieții civililor”, a menționat, la rândul său, Charles Michel.

Un mesaj de condamnare a avut și România, prin ministrul de externe, Luminița Odobescu, reiterând că Israelul are dreptul de a se apăra.

Sute de rachete au fost trase asupra Israelului marți seara, forțele sale armate avertizând civilii să se adăpostească în buncărele din orașele din întreaga țară. Tirul a venit la câteva ore după ce armata israeliană a lansat ceea ce a numit „raiduri terestre localizate și țintite” în Libanul vecin contra grupării teroriste Hezbollah sprijinită de Iran, forțând până la 100 000 de locuitori să își părăsească casele, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați.

Vineri, Israelul a efectuat o lovitură aeriană în Beirut, capitala Libanului, care l-a ucis pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Între timp, în august, serviciile secrete israeliene l-au ucis pe liderul Hamas, Ismail Haniyeh, în timp ce liderul grupării militante se afla la Teheran pentru inaugurarea noului președinte al țării, Mahmoud Peszkesian.

Escaladarea dramatică a conflictului vine după aproape un an de tensiuni între Israel și Hezbollah, gruparea militantă care controlează o mare parte din sudul Libanului și face parte din ”Axa rezistenței” susținută de Iran, care și-a intensificat atacurile de la începutul războiului din Gaza.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
20
Sat
21
Sun
18
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău