UE condamnă Belarusul pentru exercitarea de presiuni asupra Lituaniei

  • 06 Iulie 2021 10:23
UE condamnă Belarusul pentru exercitarea de presiuni asupra Lituaniei

Uniunea Europeană „ vorbește cu o singură voce” în condamnarea unei decizii a Belarusului de a permite migranților ilegali să treacă în Lituania ca răspuns la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, a susținut luni președintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit euractiv.com.

Guvernul lituanian a declarat vineri stare de urgență la nivel național în condițiile în care numărul migranților, în principal irakieni, veniți din Belarus a ajuns la 150 pe zi, mai mulți decât au intrat în Lituania în fiecare dintre precedenții trei ani.

„Colegii mei din Consiliul European au spus foarte clar că autoritățile din Belarus folosesc migrația ilegală pentru a încerca și a pune presiune pe Uniunea Europeană, inclusiv pe Lituania”, a declarat Charles Michel la Vilnius, într-o conferință de presă comună cu președintele lituanian Gitanas Nauseda.

„Uniunea Europeană condamnă răspicat și cu o singură voce presiunea exercitată prin folosirea migranților. Doresc să exprim solidaritatea Uniunii Europene. Doresc să asigur personal Lituania de solidaritatea statelor membre”, a adăugat el.

Michel a adăugat că săptămâna viitoare va discuta cu premierul Irakului despre repatrierea cetățenilor irakieni.

Începând de vineri, 560 de migranți au trecut frontiera dintre Belarus și Lituania, ce are o lungime de 679 de kilometri, totalul lor din acest an ajungând la 1.232.

„Este foarte complicat să comunici cu regimul a cărui legitimitate nu o recunoaștem și care trimite migranți nu din greșeală sau neglijență, ci în mod intenționat - ca instrument politic”, a afirmat președintele Gitanas Nauseda în aceeași conferință de presă.

La 26 mai, liderul belarus Aleksandr Lukașenko a anunțat că țara sa nu mai împiedică migranții să treacă frontiera către Uniunea Europeană.

Guvernul de la Vilnius a dispus construirea unei tabere de corturi care poate găzdui 1.000 de migranți și le-a cerut tuturor municipalităților lituaniene să găsească locuri pentru cazarea migranților. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău