UE condamnă atacul rusesc asupra portului Odesa, crucial pentru exporturile de cereale

  • 23 Iulie 2022 16:55
UE condamnă atacul rusesc asupra portului Odesa, crucial pentru exporturile de cereale

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe, Josep Borrell, a condamnat ferm sâmbătă atacul rusesc asupra portului ucrainean Odesa și a criticat Moscova pentru agresiunea împotriva unei ținte cruciale de export de cereale, la o zi după ce a semnat un acord de deblocare a exporturilor ucrainene de cereale din fosta republică sovietică, scrie Agerpres.

''UE condamnă ferm atacul cu rachete rusești asupra portului maritim din Odesa. Lovirea unei ținte esențiale pentru exportul de cereale la o zi după semnarea acordurilor de la Istanbul este deosebit de condamnabilă și demonstrează încă o dată disprețul total al Rusiei față de dreptul și angajamentele internaționale'', a scris Borrell pe Twitter.

Autoritățile ucrainene au raportat sâmbătă un atac rusesc asupra portului comercial din Odesa, un punct cheie pentru exportul de cereale prin Marea Neagră.

''Inamicul a atacat portul maritim comercial cu rachete de croazieră din clasa Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea ucraineană, în timp ce două au lovit infrastructura portului'', au relatat surse ucrainene din Odesa, potrivit Ukrinform - relatează EFE.

Ukrinform amintește apoi rolul cheie al acestui port pentru exportul de cereale, precum și acordul încheiat vineri la Istanbul cu Rusia în acest domeniu.

Acest acord, încheiat sub auspiciile Turciei și ale Organizației Națiunilor Unite, prevede un coridor maritim pentru a atenua criza alimentară cauzată de blocada rusă asupra porturilor ucrainene din Marea Neagră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău