UE cere Moscovei să nu intervină în Belarus

  • 28 August 2020 20:05
UE cere Moscovei să nu intervină în Belarus

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a cerut vineri Moscovei să se abțină să intervină în Belarus și să ''respecte alegerile democratice'' ale poporului belarus, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Dacă Rusia respectă independența și suveranitatea unei națiuni, ea trebuie să respecte dorințele și alegerile democratice ale poporului belarus", a declarat Josep Borrell jurnaliștilor, după ce Vladimir Putin a declarat că este pregătit să desfășoare forțe în țara vecină dacă situația scapă de sub control.

''Am auzit de multe ori Rusia spunând că ceea ce se întâmplă în Belarus este o chestiune internă și că nu dorește amestec extern. Presupun că asta este valabil și în ceea ce o privește'', a adăugat responsabilul UE, în cadrul unei conferințe de presă, la încheierea unei reuniuni, la Berlin, a miniștrilor de externe europeni.

Putin a declarat joi că este pregătit să desfășoare forțe în Belarus dacă protestele post-electorale degenerează în această țară, cerând totodată părților o soluționare negociată.

Întrebat despre sancțiunile pregătite de europeni împotriva autorităților de la Minsk, Borrell a spus că această listă neagră vizează în prezent aproximativ douăzeci de persoane, dar că aceasta ''va crește în zilele următoare'' și va include ''înalți oficiali'' ai regimului belarus.

El nu a răspuns la o întrebare privind eventuala prezență pe lista neagră a președintelui Aleksandr Lukașenko, o problemă asupra căreia miniștrii europeni au opinii diferite.

Aceste persoane vor avea interdicție de călătorie în UE și conturile lor din blocul comunitar vor fi înghețate, pentru participarea la fraudarea alegerilor prezidențiale din 9 august sau la reprimarea opoziției.

Miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un acord politic cu privire la instituirea de sancțiuni împotriva a circa 20 de oficiali apropiați președintelui belarus Aleksandr Lukașenko.

Regimul Lukașenko se confruntă de trei săptămâni cu un val de proteste de o amploare fără precedent. 

Sursa:Agerpres

UE cere Moscovei să nu intervină în Belarus

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău