UE cere consolidarea cooperării cu Rusia în domeniul Parteneriatului de mediu pentru Dimensiunea Nordică

  • 09 Octombrie 2019 13:03
UE cere consolidarea cooperării cu Rusia în domeniul Parteneriatului de mediu pentru Dimensiunea Nordică

Uniunea Europeană cere consolidarea cooperării cu Rusia în domeniul Parteneriatului de mediu pentru Dimensiunea Nordică, relatează Agenția de presă RIA NOVOSTI, citată de rador.

Consolidarea cooperării cu Rusia în domeniul Parteneriatului de mediu pentru Dimensiunea Nordică ar putea contribui la extinderea cooperării cu Moscova în actualul context politic, se specifică în documentul Comisiei Europene privind finanțarea programului UE în domeniul Parteneriatului de mediu pentru Dimensiunea Nordică, pe perioada 2019-2020. Parteneriatul de mediu pentru Dimensiunea Nordică este o politică comună pentru UE, Rusia, Norvegia și Islanda ce vizează în mod sepcial domeniul sănătății publice și al bunăstării sociale.

"Intensificarea cooperării în cadrul Programului UE în domeniul Parteneriatului de mediu pentru Dimensiunea Nordică deschide noi oportunități pentru extinderea cooperării cu Rusia în actualul context politic și consolidarea contactelor la nivel de simpli cetățeni, precum și cooperarea în domenii prioritare pentru UE cum ar fi schimbările climatice, mediul înconjurător și sănătății publice. Surse din cadrul UE au cerut intensificarea cooperării cu Rusia și cu Republica Belarus în domenii precum protecția mediului, adoptarea de noi norme europene privind emisiile de CO2, alte norme privind schimbările climatice.

Prioritățile acestui parteneriat sunt cooperarea în domeniul sănătății publice și a ameliorării asistenței sociale, reducerea răspândirii bolilor infecțioase, adoptarea de măsuri pentru combaterea abuzului de tutun, alcool și droguri. Parteneriatul în domeniul culturii implică, în mod special, dezvoltarea turismului, a schimburilor de tineri, îmbunătățirea condițiilor de muncă ale industriei culturale și a creșterii creativității. Pentru subvențiile care vizează colaborarea cu Rusia, UE intenționează să aloce mai mult de 4 milioane de euro, în perioada 2019-2020. Rusia a extins recent un acord privind cooperarea în domeniul cercetării și științei cu UE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău