UE cere anchetarea unor polițiști croați acuzați de violențe împotriva migranților

  • 12 Iunie 2020 19:45
UE cere anchetarea unor polițiști croați acuzați de violențe împotriva migranților

Comisia Europeană, interpelată de Amnesty International cu privire la "violența" manifestată de unii polițiști croați împotriva migranților, și-a exprimat vineri "preocuparea" față de aceste acuzații și a cerut Zagrebului să facă o "anchetă aprofundată", informează AFP, preluat de Agerpres.

"Suntem foarte preocupați de aceste alegații", a declarat un purtător de cuvânt al executivului european, Adalbert Jahnz, în cursul întâlnirii cotidiene cu presa. "Violența, umilirea și tratamentele degradante față de solicitanții de azil și migranți nu-și au locul în Uniunea Europeană și trebuie să fie condamnate", a spus el.

Amnesty a acuzat Uniunea Europeană că "ignoră în mod deliberat" aceste acțiuni și a cerut Bruxelles-ului să ancheteze "abuzurile" raportate cu regularitate de media și de organizațiile neguvernamentale.

Executivul european a indicat că este "în contact strâns" cu autoritățile croate, care "s-au angajat să ancheteze" aceste acuzații de maltratare la frontiera lor cu Bosnia. "Așteptăm ca aceste acuzații să constituie obiectul unei anchete aprofundate și ca toate acțiunile necesare să fie efectuate", a continuat purtătorul de cuvânt.

Comisia intenționează, de asemenea, să trimită - când situația sanitară o va permite - o misiune la fața locului în cadrul unui mecanism de supraveghere a respectării drepturilor fundamentale de către autoritățile de la frontiere, legată de alocarea fondurilor europene.

Amnesty, care a denunțat deja în trecut acest gen de violențe dezmințite sistematic de autoritățile croate, revine asupra subiectului după un ultim episod care s-ar fi produs în noaptea de 26 spre 27 mai, în apropiere de frontiera cu Bosnia.

Mii de migranți parcurg în fiecare an "ruta balcanică" pentru a încerca să ajungă în Europa occidentală. Cei mai mulți trec prin Croația, țară membră a UE, cel mai adesea venind dinspre Bosnia.

Potrivit comunicatului ONG-ului publicat joi seara, 16 migranți pakistanezi și afgani au fost "legați, bătuți cu brutalitate și torturați" de polițiști croați, după ce trecuseră ilegal frontiera.

Ministerul de Interne croat a dezmințit imediat "acuzațiile care - ca de obicei și fără nicio probă - vizează poliția croată, acuzată de rănirea unor migranți".

Potrivit Amnesty, polițiștii croați au "etalat de asemenea mâncare pe capetele însângerate (ale migranților) pentru a-i umili". Organizația citează medici bosniaci și mai mulți migranți care au povestit că au fost loviți cu "bastoane din fier, măciuci și mânere ale pistoalelor", înainte de a fi retrimiși în Bosnia.

"Uniunea Europeană nu poate rămâne tăcută și să ignore în mod deliberat violențele și abuzurile comise de poliția croată la frontieră", a declarat într-un comunicat Massimo Moratti, director adjunct al filialei europene a Amnesty.

În comunicatul său, Ministerul de Interne croat "respinge ideea că un polițist croat ar putea face un astfel de lucru și că ar avea un mobil pentru aceasta", adăugând totuși că o anchetă va fi deschisă cu privire la aceste acuzații.

Ministerul "amintește" că în momentul "presupusului incident, izbucnise o ceartă între migranți în Bosnia în apropiere de frontiera croată", făcând "doi morți și un mare număr de răniți printre migranți".

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău