UE califică drept "rușinoasă" decizia autorităților din Belarus de a condamna două jurnaliste la 2 ani de închisoare

  • 18 Februarie 2021 18:43
UE califică drept

Uniunea Europeană a criticat joi decizia unui tribunal din Belarus de a condamna la doi ani de închisoare două jurnaliste ale postului tv de știri Belsat, cu sediul în Polonia, care au filmat proteste împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko, relatează Reuters.

"Reprimarea rușinoasă a media continuă. UE condamnă și face apel la anularea condamnării Katerinei Andreeva și Dariei Șulțova de la Belsat TV doar pentru că și-au făcut meseria", a postat pe Twitter Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell.

"Facem apel la autoritățile din Belarus să respecte libertățile fundamentale și să nu mai ia jurnaliștii drept țintă", a adăugat el.

Cele două jurnaliste ale postului TV de știri Belsat cu sediul în Polonia au fost condamnate joi la doi ani de închisoare, după ce au fost arestate de autorități pentru că au filmat live protestele împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko.

Katerina Andreeva, 27 de ani, și Daria Șulțova, 23 de ani, se aflau în noiembrie în arest într-un apartament, de unde au filmat protestele ce aveau loc după ce un protestatar fusese ucis cu câteva zile mai devreme.

Ambele femei au pledat "nevinovat", după ce au fost acuzate că, prin filmările lor, au orchestrat demonstrațiile. Drept dovezi materiale ale acuzației, procurorul a prezentat o cameră de filmat, un microfon, telefoane mobile, stickuri de memorie și veste antiglonț.

Peste 33.000 de oameni au fost arestați în urma reprimării violente a protestelor împotriva regimului Lukașenko, care au izbucni după alegerile contestate din august anul trecut, pe care oponenții săi le consideră fraudate. Aleksandr Lukașenko este la putere în Belarus din 1994.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău