UE avertizează statele membre privind programele „cetățenie contra investiții”. „Cresc riscurile de spălare de bani, evaziune fiscală și corupție”

  • 23 Ianuarie 2019 14:39
UE avertizează statele membre privind programele „cetățenie contra investiții”. „Cresc riscurile de spălare de bani, evaziune fiscală și corupție”

Comisia Europeană a avertizat miercuri că programele lansate de unele state membre privind vânzarea de pașapoarte și premise de rezidență pentru investitori ar putea ajuta grupurile de crimă organizată să se infiltreze în blocul comunitar și cresc riscurile de spălare de bani, evaziune fiscală și corupție, informează Reuters.

Acest avertisment este cuprins în primul raport cuprinzător al Comisiei Europene referitor la sistemele de acordare a cetățeniei și a dreptului de ședere pentru investitori, utilizate în mai multe state membre ale UE.

Potrivit executivului comunitar, chiar dacă sunt legale, aceste scheme sunt gestionate uneori în mod opac și fără verificări suficiente asupra celor care achiziționează pașapoarte și vize. Comisia Europeană atrage de asemenea atenția asupra riscurilor pentru întregul bloc comunitar, în condițiile în care aceste pașapoarte și vize emise de o țară din UE conferă în mod automat drepturi în raport cu alte state membre, în special libera circulație și accesul la piața internă a UE pentru desfășurarea de activități economice, precum și dreptul de a vota și de a fi ales în alegerile europene și locale.

"Statele membre trebuie să respecte pe deplin și să aplice sistemul obligatoriu de control și echilibru în vigoare, iar sistemele naționale de acordare a dreptului de ședere pentru investitori nu ar trebui să facă excepție de la regulă", a declarat comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos.

În trei state membre ale UE (Bulgaria, Cipru și Malta) exista în prezent sisteme prin care investitorilor li se acordă cetățenia statului respectiv, în schimbul unor investiții care variază între unu și două milioane de euro. În aceste trei state membre, obținerea cetățeniei nu este condiționată de obligația de a avea un domiciliu fizic și nici alte legături reale cu țara în cauza. De asemenea, 20 de state membre UE, inclusiv cele trei menționate anterior, vând permise de rezidență străinilor care sunt dispuși să investească în țara-gazdă sume cuprinse între 15.000 de euro în Croația și peste cinci milioane de euro în Luxemburg și Slovacia.

Comisia Europeană nu a oferit estimări cu privire la sumele generate de statele membre UE care practică aceste scheme. Însă în luna octombrie a anului trecut ONG-urile Global Witness și Transparency International au estimat că statele membre UE au strâns 25 de miliarde de euro sub formă de investiții străine directe în ultimul deceniu de pe urma vânzării a cel puțin 6.000 de pașapoarte și aproape 10.000 de permise de rezidență.

Executivul comunitar subliniază că ambele scheme prezintă unele riscuri și a identificat unele deficiențe în programele derulate de Bulgaria, Cipru și Malta, care nu verifică în mod suficient originea averii persoanelor care achiziționează cetățenia și nici nu permit identificarea facilă a acestor persoane. De asemenea, raportul subliniază că aceste scheme ocolesc regulile UE care cer o reședință efectivă într-un stat membru UE înainte de acordarea cetățeniei.

Pentru a răspunde riscurilor prezentate de aceste scheme, Comisia va institui un grup de experți din statele membre care va elabora, până la sfârșitul anului 2019, un set comun de verificări de securitate care să se aplice sistemelor de acordare a cetățeniei pentru investitori. 

Menționăm că și guvernarea de la Chișinău a lansat programul „cetățenie prin investiții” prin care li se acordă cetățenia R. Moldova persoanelor străine care vor investi în țară cel puțin 250.000 de euro. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău