UE avertizează împotriva pericolului unei ciocniri între forțele Turciei și Rusiei în Siria

  • 12 Februarie 2020 15:06
UE avertizează împotriva pericolului unei ciocniri între forțele Turciei și Rusiei în Siria

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a avertizat miercuri împotriva pericolului unei ciocniri între forțele turce și ruse în Siria, îndemnând țările Uniunii Europene să se doteze cu mijloacele capabile să influențeze soluționarea conflictului, potrivit France Presse, preluat de Agerpres.

''Asistăm la confruntări între regimul sirian și forțele turce, fără a mai vorbi de riscul de a vedea militari turci și ruși luptându-se'', a subliniat el în cursul unui discurs susținut marți seara în Parlamentul European, al cărui conținut a fost publicat miercuri de serviciul său de presă.

''Aceste tensiuni ar putea declanșa la rândul lor un conflict regional mai larg'', a avertizat Borrell. ''Încetarea focului convenită între Ankara și Moscova trebuie pusă în aplicare'', a pledat el.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat miercuri să lovească regimul sirian ''oriunde'' în caz de noi atacuri împotriva forțelor sale și a acuzat Rusia că ia parte la ''masacrarea'' civililor în nord-vestul Siriei.

Josep Borrell urmează să participe miercuri seara la reuniunea miniștrilor apărării din țările membre NATO, la sediul Alianței din Bruxelles.

Turcia este membră a NATO, iar acțiunile sale în Siria și în Libia deranjează numeroși parteneri ai săi.

Incapacitatea UE de a avea ''greutate'' în criza siriană provoacă un ''sentiment de frustrare'', întrucât ''Uniunea Europeană este neputincioasă'', a recunoscut Josep Borrell în fața parlamentarilor europeni.

''Indiferent de ceea ce spunem, 'ar trebui să se oprească, trebuie, este nevoie, este necesar'. Da, dar cu ce pârghie, cu ce forță, cu ce fel de capacitate putem acționa asupra actorilor?'', a întrebat retoric el.

''Europa nu este în această situație. Vom continua deci să cerem tuturor (părților) să înceteze atacurile împotriva populației civile, să înceteze să împiedice accesul umanitar. Dar știm cu toții că aceasta este o declarație de principiu, care nu este susținută de o forță coercitivă care să o transpună în realitate'', a adăugat șeful diplomației europene.

''Dacă ne dorim să fim cu adevărat un jucător geopolitic, trebuie să acționăm și să avem mijloacele pentru a face acest lucru. Dacă nu, vom continua să organizăm astfel de sesiuni parlamentare și vom continua să spunem 'trebuie, este necesar, este nevoie''', a avertizat el. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău