UE avertizează că Rusia urmărește să creeze noi dependențe folosindu-se de cerealele ieftine

  • 03 August 09:09
UE avertizează că Rusia urmărește să creeze noi dependențe folosindu-se de cerealele ieftine

Uniunea Europeană a avertizat țările în curs de dezvoltare că Rusia le oferă cereale ieftine „pentru a crea noi dependențe prin exacerbarea vulnerabilităților economice și a insecurității alimentare globale”, potrivit unei scrisori văzute miercuri de Reuters, citat de News.ro. 

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a scris luni țărilor în curs de dezvoltare și țărilor din Grupul celor 20 pentru a le îndemna să vorbească "cu o voce clară și unitară" pentru a determina Moscova să revină la acordul care a permis exportul sigur de cereale ucrainene pe Marea Neagră și să înceteze să mai vizeze infrastructura agricolă a Ucrainei.

Acordul pentru cereale de la Marea Neagră a fost negociat în iulie 2022 de Națiunile Unite și Turcia pentru a ajuta la atenuarea unei crize alimentare globale, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. După ce a renunțat la înțelegere luna trecută, Rusia a început să vizeze porturile ucrainene și infrastructura de cereale de la Marea Neagră și de pe Dunăre, iar prețurile globale ale cerealelor au crescut brusc.

„În timp ce lumea se confruntă cu o aprovizionare perturbată și prețuri mai mari, Rusia abordează acum țările vulnerabile cu oferte bilaterale de transport de cereale la prețuri reduse, pretinzând că rezolvă o problemă pe care și-a creat-o singură”, a declarat Borrell.

„Aceasta este o politică cinică de utilizare deliberată a alimentelor ca armă pentru a crea noi dependențe, prin exacerbarea vulnerabilităților economice și a insecurității alimentare globale”, a adăugat el.

Președintele rus Vladimir Putin le-a spus săptămâna trecută liderilor africani că Rusia este pregătită să înlocuiască exporturile de cereale ucrainene către Africa, atât pe bază comercială, cât și pe bază de ajutor, pentru a îndeplini ceea ce el a spus că este rolul esențial al Moscovei în securitatea alimentară globală. 

Rusia a declarat că, în cazul în care cererile de îmbunătățire a propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte vor fi îndeplinite, va lua în considerare resuscitarea acordului de la Marea Neagră. Una dintre principalele cereri ale Moscovei este ca Banca Agricolă Rusă să fie reconectată la sistemul internațional de plăți SWIFT. UE a scos-o din acest sistem în iunie 2022. 

„UE nu a precupețit niciun efort pentru a se asigura că sancțiunile nu au niciun impact asupra securității alimentare a țărilor terțe. Nu există sancțiuni asupra exporturilor de alimente și îngrășăminte ale Rusiei către țări terțe”, arată Borrell. 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat luna trecută că oficialii ONU au „negociat recent o propunere concretă" cu Comisia Europeană pentru a permite unei filiale a Băncii Agricole Ruse să recâștige accesul la SWIFT. Borrell nu a menționat această propunere în scrisoarea sa. El a declarat că UE va "continua să sprijine eforturile neobosite” ale Națiunilor Unite și ale Turciei pentru a relansa acordul privind cerealele de la Marea Neagră.

Borrell a împărtășit scrisoarea din 31 iulie cu omologii săi din UE miercuri, afirmând că aceasta vizează „contracararea dezinformării rusești în legătură cu securitatea alimentară globală și cu impactul sancțiunilor UE”.

El a spus că este esențial ca țările UE să continue să facă lobby în restul lumii în ceea ce privește securitatea alimentară, în special înaintea reuniunii anuale a liderilor mondiali de la Națiunile Unite, la New York, care va avea loc luna viitoare.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va prezida joi o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema foametei și a insecurității alimentare globale cauzate de conflicte.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-2,26
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
1
Mon
3
Tue
3
Wed
4
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău