UE atinge obiectivul de stocare a gazelor naturale la 90% cu 10 săptămâni înainte de termen

  • 21 August 19:57
UE atinge obiectivul de stocare a gazelor naturale la 90% cu 10 săptămâni înainte de termen

Conform celor mai recente cifre publicate astăzi de Gas Infrastructure Europe, UE și-a atins obiectivul de a umple instalațiile de stocare a gazelor la 90% din capacitate cu mai bine de două luni înainte de termenul limită de 1 noiembrie. Această realizare este comparabilă cu cea de anul trecut, când țările UE au atins obiectivul de 90% la 18 august, informează miercuri Comisia Europeană.

Menit să optimizeze pregătirea UE pentru sezonul de încălzire de iarnă, Regulamentul privind stocarea gazelor (EU/2022/1032) din iunie 2022 a stabilit un obiectiv obligatoriu la nivelul UE de umplere a instalațiilor de stocare cu 90% până la 1 noiembrie în fiecare an, cu obiective intermediare pentru țările UE pentru a asigura o umplere constantă pe tot parcursul anului, scrie caleaeuropeana. Stocarea gazelor este esențială pentru securitatea aprovizionării cu energie în Europa, deoarece poate acoperi până la o treime din cererea de gaze naturale a UE în timpul iernii. Cifrele publicate astăzi arată că, la 19 august, nivelurile de stocare a gazelor au atins 1 025 TWh sau 90,02% din capacitatea de stocare (echivalentul a puțin sub 92 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale).

Astăzi ne-am atins obiectivul de 90% din capacitatea de stocare a gazelor naturale pentru iarnă – cu mult înainte de termenul de 1 noiembrie, pentru al doilea an consecutiv. Acest lucru evidențiază gradul de pregătire al UE pentru iarna viitoare, bazat pe munca noastră intensă din ultimii doi ani și jumătate. Comisia va continua să monitorizeze situația, astfel încât nivelurile de stocare a gazelor să rămână suficient de ridicate în lunile următoare și astfel încât să ne menținem, de asemenea, atenția asupra îmbunătățirii eficienței energetice și a stimulării introducerii energiei regenerabile. De asemenea, doresc să profit de această ocazie pentru a sublinia situația mult mai dificilă din Ucraina, unde sectorul energetic este supus unui atac puternic și constant din partea Rusiei. Europa trebuie să continue să fie alături de Ucraina și să ofere sprijinul necesar sistemului său energetic, astfel încât și populația ucraineană să poată trece în siguranță prin iarna grea care urmează”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Regulamentul privind stocarea gazelor a fost una dintre numeroasele măsuri luate de UE în urma crizei energetice declanșate de invazia Rusiei în Ucraina, pentru a pregăti mai bine sistemul energetic european pentru sezonul de iarnă. Acestea au inclus, de asemenea, norme de urgență privind reducerea cererii de gaze. În cadrul planului REPowerEU, UE a luat, de asemenea, măsuri suplimentare pentru a reduce dependența UE de importurile de combustibili fosili din Rusia. Pe lângă încercarea de a accelera implementarea măsurilor privind energia regenerabilă și eficiența energetică/economiile de energie, acest lucru include asigurarea unor surse alternative de aprovizionare cu energie. În practică, acest lucru a dus la o reorientare semnificativă către gazul natural lichefiat (GNL), SUA fiind principalul furnizor al UE. Norvegia a devenit principalul furnizor de gaz prin conducte al UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Sun
19
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău