UE are de cucerit mintea, inima, dar și stomacul publicului moldovenesc (Revista presei)

  • 04 Septembrie 2017 10:10
UE are de cucerit mintea, inima, dar și stomacul publicului moldovenesc (Revista presei)

Revista presei din 4 septembrie 2017

UE are de cucerit mintea, inima, dar și stomacul publicului moldovenesc, opinează politologul Dionis Cenușă într-un articol analitic pentru Agenția IPN. Percepția precum că integrarea europeană ar reprezenta un proiect elitist, fără impact major asupra întregii populații, circulă de ceva timp în spațiul public moldovenesc, scrie politologul.

Autorul atenționează că nemulțumirea publicului față de funcționarea defectuoasă a agendei europene este cauzată de elitele pro-europene coruptibile. Dionis Cenușă crede că înstrăinarea cetățenilor de ideea europeană a fost provocată de numeroasele devieri ale elitei politice pro-europene, dar și de tolerarea îndelungată și taxarea tardivă a acesteia de către UE. Potrivit expertului,  agenda europeană care trebuie să funcționeze cu precizie, trebuie promovată, iar abaterile guvernării condamnate. 

Petru Bogatu atenționează într-un editorial pe portalul Deschide.md că actuala conjunctură internațională lipsește Republica Moldova de confortul unui mic stat care se pretinde neutru.  Diminuarea sau chiar ignorarea  pericolului rusesc a permis Kremlinului să câștige pentru Dodon alegerile prezidențiale, să fragmenteze, să compromită  și să învrăjbească clasa politică pro-europeană de la Chișinău. Autorul scrie că războiul hibrid al Rusiei lovește Republica Moldova din spate, subminându-i puternic capacitatea de apărare.  D partea pozitivă a acestui scenariu se află linia roșie trasată de la un timp încoace de SUA și UE la frontiera moldo-americană peste care nu trebuie să treacă Moscova. Tentativele rușilor de a se infiltra în Republica Moldova vor fi combătute de Occident ferm și cu duritate pentru a nu-i permite să se apropie de frontiera estică a NATO, de bazele americane din România și, firește, pentru  a proteja spatele Ucrainei de riscurile unei intervenții ruse. 

Adevărul revine la sărbătoarea Limbii Române, atenționând că „oricât de pompos ar fi sărbătorită, nu poate face nimic împotriva zecilor de canale de televiziune sau a publicităţii în limba rusă, care sufocă pur şi simplu spaţiul public… Politicienii care acceptă senini (sau inconştienţi) această subjugare a spaţiului public de către o limbă străină, fără nici o legătură cu limba oficială, îşi iau o grea răspundere faţă de viitorul Republicii Moldova. Pentru că limba seamănă cu banii, dar este ceva mai profund decât ei: este însuşi pilonul identităţii unei persoane. Nu cetăţenia, nu religia. Ci limba. Vorbind o non-limbă, nu trebuie să ne mire că rezultatul este o Republică Moldova care arată ca un non-stat”...citim în Adevărul.

Timpul sintetizează „Ce s-a întâmplat săptămâna trecută: Dodon a făcut bulbuci și a fost denunțat penal, iar transnistrenii au sărbătorit „independența” – titrează publicația.

Condiții de GROAZĂ la Oficiul de Sănătate din satul Socola, raionul Şoldăneşti: în temelia clădirii sunt ȘERPI, titrează Timpul. Prin pardoseala veche şi deteriorată a clădirii pătrund şerpii. Deoarece acoperişul este avariat, apa de ploaie ajunge în interiorul clădirii. Imobilul este vechi, construit încă prin anii 60 ai secolului trecut. De atunci niciodată nu au fost efectuate reparaţii capitale. Pentru reparația clădirii respective ar fi necesari circa un milion de lei.

Portalul MoldNova relevă „Cum își trăiesc ultimele zile copiii cu boli incurabile și în stadiu terminal din Republica Moldova”.

Iar Mold-street scrie despre „Magia cifrelor, sau cum ne manipulează autoritățile și politicienii”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
24 °C
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,5 m/s
Vin
24 °C
Sâm
14 °C
Dum
16 °C
Lun
18 °C
Mar
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău