UE ar putea recomanda statelor membre să nu permită accesul americanilor în Europa din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19

  • 24 Iunie 08:04
UE ar putea recomanda statelor membre să nu permită accesul americanilor în Europa din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19

Oficiali de la Bruxelles au declarat că UE analizează varianta de a le recomanda statelor membre să nu primească cetățeni americani după deschiderea granițelor. Măsura ar urma să fie luată în contextul în care numărul îmbolnăvirilor de Covid-19 din SUA continuă să crească, scrie CNN, citat de mediafax.

Jurnaliștii de la The New York Times scriu că au intrat în posesia a doua liste cu țările care ar putea avea acces în statele membre UE după 1 iulie, odată cu deschiderea granițelor.

Potrivit acestora, de pe cele două liste lipsesc țări precum Brazilia, Rusia, Statele Unite și alte națiuni în care numărul cazurilor de Covid-19 continuă să crească.

Statele europene analizează cele două liste și principalul criteriu este cel referitor la felul în care evoluează numărul cazurilor 

Potrivit listelor analizate la Bruxelles, cetățenii chinezi ar urma să fie bine-veniți în Europa, la fel ca și cei din țări precum Uganda, Cuba și Vietnam. Dar sunt excluși cei din SUA și alte țări considerate prea riscante din cauza răspândirii virusului.

O decizie finală privind accesul cetățenilor americani ar urma să fie luată la începutul săptămânii viitoare, înainte de 1 iulie când se vor deschide granițele.

"Criteriile se vor concentra pe circulația virusului", a spus un diplomat al UE pentru CNN, adăugând că Bruxellesul urmărește să țină departe călătorii din țările "unde virusul circulă cel mai activ".

Deocamdată nu a fost luată o decizie în acest sens și, oricum, fiecare țară membră va hotărî cine poate intra. Bruxellesul poate face doar recomandări în acest sens.

Jurnaliștii americani scriu că decizia Bruxellesului de a interzice accesul cetățenilor americani în UE reflectă modul în care a reacționat Trump față de europeni în luna martie, când Europa era epicentrul pandemiei.

Atunci, liderul de la Casa Albă a stârnit revolta Europei când a interzis cetățenilor din majoritatea țărilor Uniunii Europene să călătorească în America. Donald Trump a justificat atunci decizia spunând că este necesară pentru protejarea Statelor Unite, care la acea vreme avea aproximativ 1.100 de cazuri de coronavirus și 38 de decese, scrie NY Times.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
31
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:5,7 m/s
Fri
27
Sat
25
Sun
24
Mon
23
Tue
24

Curs oficial BNM 06 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6895 0.0996
USD 16.6380 -0.0052
RON 4.0732 0.0218
UAH 0.6012 0.0020
RUB 0.2277 0.0022
Arhivă Radio Chișinău