UE ar putea da undă verde în decembrie vaccinurilor dezvoltate de Moderna și Pfizer/BioNTech

  • 20 Noiembrie 2020 09:55
UE ar putea da undă verde în decembrie vaccinurilor dezvoltate de Moderna și Pfizer/BioNTech

Uniunea Europeană ar putea da undă verde la mijlocul lui decembrie vaccinurilor dezvoltate de companiile Moderna și Pfizer/BioNTech, a anunțat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după un summit în care Cei 27 au discutat despre o coordonare a măsurilor lor de luptă împotriva pandemiei, în contextul apropierii sărbătorilor de sfârșit de an, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) se află 'în discuții zilnice' cu instituția americană omoloagă, FDA, pentru 'sincronizarea evaluărilor lor asupra vaccinurilor' anti-COVID-19, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferință de presă.

'Dacă toate procedurile se vor derula fără probleme', EMA ar putea 'să dea vaccinurilor de la Pfizer/BioNTech și de la Moderna autorizația condiționată de punere pe piață începând din a doua jumătate a lui decembrie', a afirmat șefa executivului UE.

Întrebată despre o posibilă recurgere în UE la vaccinul dezvoltat în Rusia, de care este tentată în special Ungaria, ea s-a arătat foarte prudentă: 'Orice vaccin va trebui să fie supus autorizării de către EMA, cu o transparență deplină'.

Comisia Europeană a semnat până acum cinci contracte de precomandă pentru eventuale vaccinuri, cu companiile AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech și CureVac.

După un protocol de acord încheiat în august cu compania americană de biotehnologie Moderna, 'continuăm negocierile și suntem de asemenea în discuții cu (compania americană) Novavax', a precizat Ursula von der Leyen.

Într-o discuție cu AFP, directorul laboratorului german BioNTech, Ugur Sahin, a spus că sunt 'posibile' autorizarea și distribuirea vaccinului până la sfârșitului anului în SUA sau în UE. 'Este posibil să putem livra vaccinuri în decembrie', a afirmat el.

În schimb, directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel, a avertizat marți că prelungirea negocierilor cu UE riscă să întârzie livrările, alte state fiind prioritare dat fiind că au semnat deja de câteva luni.

La summitul de joi prin videoconferință, șefii de stat și de guvern din UE au mai discutat și despre modul de a relaxa măsurile restrictive odată cu apropierea sărbătorilor de sfârșit de an, fără o relaxare excesivă care ar conduce la 'un al treilea val' de contaminări, a indicat o sursă diplomatică.

Potrivit acesteia, liderii au evocat 'presiunea (cetățenilor) pentru a se reuni, a se deplasa, a merge la sporturi de iarnă și a permite sectorului de distribuție să-și facă cifra de afaceri' în această perioadă crucială, și nevoia de 'a ține cont de aceste aspirații fără relaxare'.

Trebuie găsit 'un echilibru', au insistat cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron, conform aceleiași surse.

'Trebuie să învățăm lecțiile trecutului. Orice relaxare va trebui să fie graduală. Vrem să ținem sărbătorile de sfârșit de an, dar în siguranță', a afirmat pentru presă Charles Michel, președintele Consiliului European.

Deși Bruxellesul cheamă insistent la o coordonare sporită a măsurilor de combatere a pandemiei, eforturile de armonizare a regulilor de carantină sau de recunoaștere reciprocă a testelor de depistare a coronavirusului rămân complicate. 'Nu am ajuns încă acolo', a admis o sursă europeană.

Comisia Europeană a recomandat oficial miercuri statelor membre să recurgă la teste antigenice rapide în anumite condiții pentru a aduce sub control pandemia, dar existența a numeroase teste comercializate cu standarde foarte variate necesită stabilirea unor criterii europene 'de performanță', a insistat șefa executivului european.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău