UE ar putea crește presiunea asupra Rusiei, pentru rezolvarea conflictelor din Ucraina, Georgia și R.Moldova

  • 09 Noiembrie 2017 15:01
0%
00:00:00
00:00:00

Parlamentul European propune noi modalități de intensificare a relațiilor UE cu Ucraina, Georgia și Moldova înainte de summit-ul Parteneriatului estic din 24 noiembrie. Printre acestea sunt crearea unui fond fiduciar. Totodată pentru a rezolva conflictele teritoriale care implică cele trei state, Parlamentul European ia în vedere creșterea  presiunii asupra Rusiei. Experții susțin că Uniunea Europeană este interesată pentru a menține stabilitatea în regiune, totuși, din cauza restanțelor și a problemelor interne, cele trei state nu au deocamdată șansa de a obține perspective europene clare așa cum au solicitat Chișinăul, Kievul și Tbilisi. 

Un nou raport al Parlamentului European solicită aprofundarea colaborării cu cele trei state și găsirea unor noi modalități de a sprijini țările aflate la frontierele de est ale UE. În capul listei de recomandări este înființarea unui fond fiduciar sau altfel spus unui fond de suținere, care să devină un instrument de reacție la situațiile de criză și post-criză. Resursele ar proveni de la donatori publici și privați pentru investiții în proiecte care vizează îmbunătățirea structurilor socio-economice, potrivit unui comunicat al Parlamentului European. Totodată, este subliniată necesitatea de a menține presiunea asupra Rusiei pentru a rezolva conflictele teritoriale care implică țările.

Evenimentele din ultimul timp demonstrează un interes sporit al Uniunii Europene față de țările membre ale Parteneriatului Estic. Scopul principal este asigurarea securității în regiune, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Iulian Groza, fost ministru-adjunct al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Este important însă ca Bruxellesul să nu se oprească aici, a menționat Iulian Groza.

La începutul lunii iulie, președinții Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Radei Supreme a Ucrainei au semnat o declarație comună prin care fac apel către Parlamentul European să adopte o Rezoluție înainte de Summit-ul Parteneriatului Estic prin care să exprime sprijin politic pentru deschiderea perspectivei de aderare a celor trei țări asociate la UE. Expertul Veaceslav Berbeca susține însă că cel mai probabil Uniunea Europeană nu va accepta cererea din cauza restanțelor celor trei state și a situațiilor politice interne.

Parteneriatul Estic a fost creat în anul 2008 ca o platformă de cooperare a Uniunii Europene cu Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Armenia și Belarus. Primele trei state au semnat Acorduri de asociere cu Uniunea Europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău