UE aprobă noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv plafonarea prețului la petrol, dar cu excepții

  • 05 Octombrie 2022 19:29
UE aprobă noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv plafonarea prețului la petrol, dar cu excepții

Uniunea Europeană și-a dat aprobarea finală pentru un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului său împotriva Ucrainei, relatează Reuters. Răspunsul UE vine după amenințările nucleare ale Rusiei și mobilizarea militară parțială a rezerviștilor, precum și după anexarea unor regiuni din Ucraina, scrie hotnews.ro.

Măsurile includ mai multe restricții în comerțul cu Rusia, în ceea ce privește produsele de oțel și tehnologice, precum și o plafonare a prețului petrolului pentru livrările de țiței rusesc pe mare către țări terțe.

Diplomații UE au confirmat că blocul a fost de acord să limiteze prețul petrolului rusesc, după ce a oferit „asigurări” Greciei, Ciprului și Maltei, țări cu industrii mari de transport maritim. Înainte de acord, aceste țări au susținut că plafonul prețului petrolului nu ar trebui impus de UE fără garanții că și alte țări din afara UE, cum ar fi India, vor semna și ele un plafon de preț.

„Pachetul ar fi putut fi mult mai puternic”, a spus ambasadorul Poloniei la UE, Andrzej Sados. „Dar având în vedere că avem nevoie de unanimitate... este important să avem acest răspuns puternic la ultimele măsuri agresive ale Rusiei”.

Plafonarea prețului la petrol - conceput pentru a alinia întreaga UE cu grupul G7 al celor mai industrializate țări din lume - a fost, de asemenea, diluată pentru a acorda scutiri țărilor maritime precum Grecia, Malta și Cipru, au spus diplomații UE, unii punând la îndoială fezabilitatea sa practică sau eficienta.

Propunerea plafonării prețului petrolului ar permite petrolului să meargă din Rusia către cumpărătorii din lumea în curs de dezvoltare, cu condiția ca asigurătorii și companiile financiare care facilitează transportul să ateste că acesta este vândut sub un plafon prestabilit.

În plus, sancțiunile vor viza mai multe persoane din ministerul rus al apărării, persoanele implicate în referendumurile pentru anexarea la Rusia a mai multor regiuni din estul Ucrainei.

„Salut acordul de astăzi al statelor membre cu privire la pachetul de opt sancțiuni”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Nu vom accepta niciodată referendumurile false ale lui Putin și nici orice fel de anexare în Ucraina. Suntem hotărâți să continuăm să facem Kremlinul să plătească”.

Acordul urmează să fie oficializat joi până la ora 08.00 GMT, dacă nicio țară din UE nu ridică obiecții de ultim moment. Cu sancțiunile care necesită susținerea unanimă a tuturor celor 27 de membri ai blocului, înțelegerea este mai modestă decât au cerut statele baltice.

Statele baltice și Polonia au căutat interzicerea completă a cooperării în domeniul energiei nucleare și a importurilor de diamante din Rusia, precum și introducerea pe lista sancționaților a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill, un aliat al Kremlinului.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercurea trecută noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar urma să văduvească Moscova de venituri de circa 7 miliarde de euro, precum și o bază legală pentru o plafonare a prețului petrolului rusesc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău