UE aprobă luni Busola strategică a apărării
-
21 Martie 2022 14:12
Uniunea Europeană va aproba luni Busola strategică a apărării europene, document ce cuprinde constituirea unei forțe militare de 5.000 de militari, și se va angaja la o creștere a cheltuielilor sale militare pentru a putea întreprinde pe cont propriu operațiuni începând cu anul 2025.
Miniștrii de externe și ai apărării din cel 27 de state membre vor da undă verde, în urma unei reuniuni “jumbo”, documentului strategic care va fi andosat la finele săptămânii și de șefii de stat sau de guvern în cadrul summitului Consiliului European, la care va fi prezent și președintele american Joe Biden, informează CaleaEuropeana.ro.
“Vom aproba o ”busolă strategică” care nu este răspunsul la războiul din Ucraina, ci o parte a răspunsului, pentru că ea trebuie să ne facă mai puternici militar”, a afirmat luni șeful diplomației UE, Josep Borrell, înaintea reuniunii comune a miniștrilor afacerilor externe și miniștrilor apărării din statele membre.
“Lucrăm la acest proiect de doi ani și, când am început să lucrăm, nu ne-am putut imagina că în ultimul moment al aprobării, situația va fi atât de gravă și că Europa se va confrunta cu o provocare atât de mare”, a spus Borrell, despre documentul ce a fost demarat sub președinția germană a Consiliului UE și care va fi adoptat pe timp de război la granițele externe ale Uniunii Europene, după invazia militară a Rusiei în Ucraina.
Potrivit Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, acesta “este momentul să regândim viitorul capacităților europene de a face față unor provocări precum un război”.
“De aceea, statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să își sporească capacitățile militare și o facă într-un mod coordonat. În calitate de responsabili pentru politica de securitate și apărare comună, vom depune eforturi pentru a ne face mai puternici din punct de vedere militar și pentru a ne folosi capacitățile într-un mod mai coordonat”, a completat el.
Preambului documentului ce va fi adoptat, consultat de AFP, subliniază că “UE este colectiv sub-echipată pentru a face față amenințărilor și provocărilor”.
Pentru a constitui această forță de reacție de 5.000 de militari, Uniunea va utiliza grupurile tactice înființate în 2007. “Grupurile tactice sunt operaționale, dar nu au fost utilizate niciodată, din lipsa voinței politice și a mijloacelor financiare”, regretă Serviciul European de Acțiune Externă.