UE anunță un nou pachet de sprijin financiar de 1,2 mld. euro pentru Ucraina în contextul conflictului cu Rusia

  • 24 Ianuarie 2022 14:46
UE anunță un nou pachet de sprijin financiar de 1,2 mld. euro pentru Ucraina în contextul conflictului cu Rusia

Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de asistență macro-financiară (AMF) pentru Ucraina, în contextul conflictului cu Rusia, a anunțat luni, 24 ianuarie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după convorbirea telefonică de vineri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Astăzi, anunț un nou pachet de asistență financiară pentru această țară, format atât din împrumuturi de urgență, cât și din granturi. În primul rând, Comisia propune un nou pachet de asistență macrofinanciară de urgență (AMF) în valoare de 1,2 miliarde EUR. Acest pachet va ajuta Ucraina să facă față acum nevoilor sale de finanțare cauzate de conflict. Contăm pe Consiliul și pe Parlamentul European să adopte această AMF de urgență cât mai curând posibil. (…) Ca întotdeauna, UE este alături de Ucraina în aceste circumstanțe dificile. Suntem fermi în hotărârea noastră. UE a oferit deja asistență semnificativă Ucrainei, atât pentru a sprijini reziliența și modernizarea țării, cât și pentru a lupta în mod specific împotriva pandemiei COVID-19.”, a transmis președinta Comisiei Europene, potrivit CaleaEuropeana.ro.

Vinerea trecută, von der Leyen a discutat cu președintele Zelenski pentru a evalua situația din Ucraina creată de acțiunile agresive ale Rusiei, inclusiv despre modul în care UE ar putea continua să sprijine Ucraina, atât pe termen imediat, cât și pe termen mediu. 

„Permiteți-mi să fiu clară încă o dată: Ucraina este o țară liberă și suverană. Ea își face propriile alegeri. UE va continua să fie alături de ea”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Din 2014, UE și instituțiile financiare europene au alocat țării peste 17 miliarde EUR sub formă de granturi și împrumuturi.

Șefa Comisiei Europene a precizat că Ucraina va primi „rapid” o primă tranșă de 600 de milioane de euro după acordul Parlamentului și al Consiliului asupra pachetului de asistență financiară. În plus, Comisia va începe „în curând” să lucreze la un al doilea program AMF pe termen mai lung pentru a sprijini eforturile de modernizare a țării, a mai adăugat von der Leyen.

În al doilea rând, Executivul European își va dubla aproape de două ori asistența bilaterală acordată Ucrainei sub formă de granturi în acest an. „Se vor aloca încă 120 de milioane de euro. Acest sprijin va întări eforturile de consolidare a statului și de reziliență ale Ucrainei”, a mai anunțat Ursula von der Leyen.

De asemenea, UE va continua să investească în viitorul țării, datorită Planului nostru de investiții pentru Ucraina, care vizează mobilizarea a peste 6 miliarde EUR în investiții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,66 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău