UE anunță măsuri legale împotriva rețelei X în legătură cu dezinformarea

  • 18 Decembrie 2023 16:13
UE anunță măsuri legale împotriva rețelei X în legătură cu dezinformarea

Comisia Europeană a anunțat luni, 18 decembrie, măsuri legale împotriva platformei de socializare X a lui Elon Musk, fostă Twitter, din cauza răspândirii dezinformării și încălcării transparenței, relatează agenția de presă DPA.

Comisia îi reproșează de asemenea rețelei de socializare încălcarea obligației de a contracara difuzarea de conținut ilegal, utilizarea de designuri înșelătoare și faptul că nu oferă acces la date pentru cercetători.

'Luăm foarte în serios orice încălcare a regulilor noastre. Iar dovezile pe care le avem în prezent sunt suficiente pentru a deschide în mod oficial o procedură împotriva X', a declarat vicepreședinta Comisiei UE Margrethe Vestager.

Conform unei legi recente a UE, numită Digital Services Act (DSA), platformele cu peste 45 de milioane de utilizatori activi sunt supuse unor reguli ample de moderare a conținutului.

Acest lucru se aplică rețelelor sociale majore, inclusiv X, Facebook și TikTok.

Încălcarea DSA poate duce la amenzi. Pentru companiile vizate, sancțiunile financiare pot fi de până la 6% din cifra de afaceri globală. În circumstanțe excepționale, printr-o hotărâre judecătorească, o companie poate fi temporar închisă.

'Comisia va investiga cu atenție dacă X se conformează prevederilor DSA, pentru a se asigura că cetățenii europeni sunt protejați online - potrivit mandatelor de reglementare', a spus Vestager.

'Deschiderea, astăzi, a procedurilor oficiale împotriva X arată clar că, odată cu DSA, timpul marilor platforme online care se comportă precum 'sunt prea mare ca să-mi pese' a ajuns la final', a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

'Invităm X să coopereze cu noi în această anchetă', a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, adăugând că acest caz împotriva X este prima astfel de investigație în temeiul DSA.

Comisia a trimis companiei de social media o cerere oficială pentru informații în octombrie, la câteva zile după atacul Hamas asupra Israelului, cerând răspunsuri cu privire la presupusa răspândire de conținut ilegal și dezinformare

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:4,12 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău