UE amenință regimul de la Minsk cu noi sancțiuni pe fondul continuării represiunilor

  • 13 Noiembrie 2020 15:50
UE amenință regimul de la Minsk cu noi sancțiuni pe fondul continuării represiunilor

Uniunea Europeană a denunțat vineri decesul unui artist plastic din Belarus în urma rănilor provocate în arestul poliției, și a amenințat să impună noi sancțiuni împotriva autorilor represiunii în această țară, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Decesul pictorului Roman Bondarenko, 31 de ani, este "rezultatul scandalos și rușinos al acțiunilor autorităților belaruse". "UE este pregătită să impună sancțiuni suplimentare", a anunțat purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell, într-un comunicat.

Comisia nu a dorit să precizeze tipul de sancțiuni care ar putea fi decis de către statele membre.

UE a instituit deja sancțiuni împotriva președintelui belarus Aleksandr Lukașenko, a fiului său Viktor și împotriva a 53 de membri ai anturajului lor, între care mai mulți miniștri și șefi ai forțelor de poliție considerați responsabili pentru represiunea împotriva manifestanților care contestă rezultatul alegerilor prezidențiale din 9 august, calificat drept "trucat" de către Uniunea Europeană.

Toți au interdicție de intrare pe teritoriul țărilor UE, iar conturile și activele lor în spațiul blocului comunitar au fost înghețate, dar fără ca aceste sancțiuni să aibă vreun efect asupra regimului de la Minsk.

"Așteptăm ca autoritățile belaruse să pună capăt violențelor și persecuțiilor, să elibereze imediat și necondiționat toate persoanele reținute în mod arbitrar, inclusiv prizonierii politici, să efectueze investigații aprofundate și transparente cu privire la toate încălcările și toate abuzurile asupra drepturilor omului și să-i tragă la răspundere pe cei responsabili" de abuzuri, a subliniat purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell.

Roman Bondarenko a fost arestat miercuri după o altercație între câțiva localnici și indivizi mascați care îndepărtau panglici roșii și albe - culorile opoziției - atârnate în curtea imobilului respectiv, denumit de locatari "Piața schimbării".

El a fost dus la o secție de poliție, de unde a fost transportat apoi la spital în stare gravă. Autoritățile au declarat că acesta "s-a intoxicat cu alcool". Roman Bondarenko a murit a doua zi.

Potrivit unor medici, citați sub rezerva anonimatului, victima a fost adusă la spital în comă, prezentând grave leziuni cerebrale și hematoame, semne ale unei posibile bătăi severe.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău