UE amenință Georgia cu sancțiuni dacă va renunța la democrație: Nu vom accepta să devină un „stat cu partid unic”

  • 04 Octombrie 20:31
UE amenință Georgia cu sancțiuni dacă va renunța la democrație: Nu vom accepta să devină un „stat cu partid unic”

Ambasadorul UE la Tbilisi, Pawel Herczynski, a avertizat vineri că relațiile Georgiei cu Uniunea vor avea de suferit și se va ajunge chiar la sancțiuni din partea Bruxellesului în caz că țara se va îndepărta de democrație, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Diplomatul a afirmat că Uniunea Europeană este dispusă să colaboreze cu orice guvern ales democratic în Georgia, după alegerile parlamentare din 26 octombrie, însă nu va accepta ca republica din sudul Caucazului să se transforme într-un „stat cu partid unic”, fără opoziție politică, transmite Digi24.

„Deocamdată, există posibilitatea introducerii unor sancțiuni în viitor, dacă lucrurile merg într-adevăr rău cu alegerile”, a spus Herczynski în fața unor jurnaliști.

UE a acordat anul trecut Georgiei statutul de candidată la aderare, primul pas către primirea în Uniune, însă relațiile între Bruxelles și Tbilisi s-au deteriorat brusc după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a impus în mai o lege privind „agenții străini”, criticată ca un indiciu al îndepărtării de Occident și al apropierii de Rusia.

Ambasadorul a observat că reprezentanții Uniunii nu s-au mai întâlnit cu guvernul georgian din iunie; el a menționat atitudinea „neprietenoasă” a executivului din Georgia.

Herczynski a explicat că suspendarea dialogului a survenit după discuții interne cu statele membre ale UE privind modul de abordare a „discursurilor anti-occidentale și anti-europene” ale guvernului de la Tbilisi.

Luna trecută, el declarase că UE ar putea lua în considerare suspendarea temporară a regimului de renunțare la vize pentru cetățenii georgieni, dacă alegerile nu vor fi considerate libere, corecte și pașnice.

Georgia, cu circa trei milioane de locuitori, fostă componentă a Uniunii Sovietice, a fost afectată anul acesta de o criză politică legată de o nouă lege conform căreia organizațiile care primesc din străinătate peste 20% din finanțare sunt obligate să se înregistreze ca „agenți de influență străină”.

Visul Georgian a argumentat că legea este necesară pentru protecția suveranității naționale, în timp ce criticii au susținut că este autoritară și de inspirație rusă. Timp de două luni, opoziția a organizat cele mai mari proteste din țară de după destrămarea URSS și obținerea independenței în 1991, însă încercarea de a elimina actul normativ nu a reușit, iar relațiile Georgiei cu UE și Statele Unite s-au deteriorat.


Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Sat
21
Sun
17
Mon
13
Tue
14
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău