UE amenință Belarusul cu noi sancțiuni dacă acceptă găzduirea unor arme nucleare rusești

  • 27 Martie 2023 08:44
UE amenință Belarusul cu noi sancțiuni dacă acceptă găzduirea unor arme nucleare rusești

Șeful diplomației europene Josep Borrell a anunțat că UE este pregătită să adopte noi sancțiuni împotriva Belarusului dacă această țară acceptă desfășurarea unor arme nucleare rusești pe teritoriul său, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat un acord între Moscova și Minsk pentru staționarea în Belarus a unor arme nucleare tactice, ca represalii ale Rusiei față de intenția Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniții cu uraniu sărăcit.

"Găzduirea de către Belarus a unor arme nucleare tactice rusești constituie o escaladare iresponsabilă și o amenințare pentru securitatea europeană. Belarusul încă mai poate să oprească asta, este alegerea sa. UE rămâne pregătită să reacționeze prin noi sancțiuni", a transmis Borrell duminică pe Twitter, potrivit AFP, transmite Agerpres.

În acest timp, la Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că Statele Unite nu au în acest stadiu niciun indiciu că Rusia "ar intenționa să recurgă la arme nucleare în Ucraina" și deocamdată pentru SUA nimic nu justifică "schimbarea poziționării în materie de descurajare strategică".

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat sâmbătă că arme nucleare tactice ale armatei ruse vor fi staționate în Belarus. Întrebat de ce a luat o asemenea decizie acum, liderul de la Kremlin a spus că acesta este un răspuns față de intenția Marii Britanii de a furniza Ucrainei obuze perforante cu uraniu sărăcit.

El a apreciat că Rusia nu face astfel nimic "neobișnuit", întrucât Statele Unite au "desfășurat de mult timp" arme nucleare în țările cu care sunt aliate, menționând Germania, Turcia, Olanda, Belgia, Italia și Grecia. Mai mult, Putin a avertizat că Rusia ar putea folosi și ea obuze cu uraniu sărăcit în războiul din Ucraina, dacă armata acesteia din urmă va obține astfel de muniții.

"Avem, fără exagerare, sute de mii de asemenea obuze", dar deocamdată nu au fost folosite, a spus președintele rus. Ministerul britanic al Apărării a anunțat săptămâna aceasta că cele 14 tancuri Challenger 2 pe care Marea Britanie le va oferi Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia vor fi echipate cu obuze perforante care conțin uraniu sărăcit.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău