UE ajută Republica Moldova pentru că are nevoie de stabilitate la granițe / Opinii

  • 06 Aprilie 2022 08:24
UE ajută Republica Moldova pentru că are nevoie de stabilitate la granițe / Opinii

Uniunea Europeană are nevoie de stabilitate și prosperitate la granițe. Este opinia comentatorului politic Anatol Țăranu, potrivit căruia ajutorul financiar consistent anunțat la Berlin de către statele europene are menirea de a susține dezvoltarea economică a Republicii Moldova și de a majora veniturile populației. De asemenea, reprezentanții PAS spun că asistența financiară anunțată la Berlin va fi folosită pentru europenizarea și modernizarea țării, astfel încât Republica Moldova să devină cât mai curând stat candidat la aderare, notează IPN.

Deputații PAS califică „Platforma de sprijin pentru Republica Moldova” care a avut loc la Berlin, drept un eveniment istoric, ce a demonstrat sprijinul comunității europene față de reformele demarate de actuala guvernare.

„Este o sumă istorică și aceste resurse vor fi puse la dispoziția Republicii Moldova pentru dezvoltarea țării, pentru securitatea energetică, infrastructură, creșterea calității vieții și implementarea reformelor. Acest proces de acordare a sprijinului financiar va fi strâns legat de parcursul nostru european și drumul spre obținerea perspectivei de aderare la UE. Anterior, procesul de asistență se acorda mai mult pe cale bilaterală între state și la nivelul UE, acum vedem un proces foarte bine coordonat între țările membre pentru a susține parcursul european și dezvoltarea țării noastre”, a spus deputatul PAS, Adrian Băluțel, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În același timp, comentatorul politic Anatol Țăranu spune că Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova pentru că-și dorește vecini prosperi și pentru că întreaga comunitate europeană nu acceptă ca Republica Moldova să aparțină sferei rusești de influență.

„Această asistență financiară este vitală pentru statul nostru, din simplu motiv că ne aflăm într-o criză extrem de acută provocată de foarte mulți factori externi. Fără aceste ajutoare Republica Moldova nu se descurcă de una singură. Există un mare interes al Uniunii Europene ca la hotarele ei să existe stabilitate, să nu existe state care nu sunt capabile să-și reglementeze propriile afaceri interne, din care peste UE ar putea să vină fluxuri de refugiați, criminalitate. Din acest punct de vedere, UE procedează absolut pragmatic. Dar nu putem exclude partea afectivă, când UE înțelege că dacă Republica Moldova va fi lăsată de izbeliște, asta ar însemna că expansiunea Federației Ruse nu va putea fi oprită, iar odată încurajată, această expansiune poate să se reverse peste hotarele Europei de Est”, a spus comentatorul politic, Anatol Țăranu.

Ieri, delegația Republicii Moldova condusă de premierul Natalia Gavrilița, a participat la Platforma de sprijin pentru Republica Moldova”, eveniment organizat la Berlin de Germania, Franța și România. În cadrul conferinței, statele participante au anunțat că vor susține Republica Moldova cu un pachet financiar în valoare de peste 659,5 milioane de euro, care include asistență financiară directă pentru bugetul țării, granturi și credite concesionale orientate pe implementarea reformelor și europenizarea țării noastre.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău