UE aduce lumină în satele din Găgăuzia. A oferit zeci de mii de euro pentru iluminarea stradală

  • 03 Octombrie 2018 15:08
UE aduce lumină în satele din Găgăuzia. A oferit zeci de mii de euro pentru iluminarea stradală

E seară în Republica Moldova, ora 20.00. Ai zice totuși că soarele nu s-a îndurat să plece la culcare. Pesemne că a rămas în satul Dezghingea, să se bucure de forfota străzilor. Părinții și-au luat copiii de mână și au ieșit la plimbare, bunicii îi privesc sprijiniți în baston, iar tinerii atât așteaptă, să vină seara și să iasă din casă. Străzile sunt luminate ca-n palmă și viitorul arată luminos.

Altădată, întunericul era cuvântul care descria satul Dezghingea noaptea. Doar drumul principal mai avea lumină, însă sistemul învechit de corpuri de iluminat ceda adesea. Odată cu apusul soarelui, oamenii, prudenți, se fereau să iasă din casă.

Acum, locuitorii satului Dezghingea din UTA Găgăuzia nu se mai tem să meargă prin sat odată cu lăsarea întunericului. 80% din străzile din localitate sunt iluminate datorită unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul ProgramuluiSusținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), implementat de PNUD.

Oamenii spun că se simt mai în siguranță iar satul trăiește până târziu.

Cu străzi iluminate oamenii se simt în siguranță

Dora Sârbu are 69 de ani. E de multă vreme în sat, dar nu-și aduce aminte să fi fost luminate și alte străzi decât cea principală. Înainte, îmi amintesc că dacă un om se îmbolnăvea și chema ambulanța, trebuia să roage vecinii ca să iasă înaintea medicului și să-l ghideze în întuneric.” 

Pe Olga și Valeria le-am întâlnit în timp ce ieșeau cu bicicletele la plimbare: Înainte părinții nu ne permiteau să ieșim afară când venea seara. Acum nu ne mai e frică să revenim târziu de la antrenamentele de volei”, susține Olga. 

Până și părinții cu copii mici își permit acum să stea afară până mai târziu. Era problematic în special iarna, când se întuneca devreme. Când mergeam după copii, la grădiniță, era deja noapte. Acum străzile sunt luminate, ca ziua. O să vedem cum o să fie prima iarnă cu lumină pe străzi”, spune Olga Sîrbu. 

În Dezghingea au fost instalate 345 de corpuri de iluminat de tip LED, pe o distanță de 26 de kilometri. Acest sistem va asigura economii de până la 50% la consumul de energie electrică. Proiectul a costat peste 71 mii 844 euro, dintre care 60 mii au fost oferiți de Uniunea Europeană, prin programul SARD, iar restul sumei este contribuția comunității și administrației publice regionale din UTA Găgăuzia.  

Unii locuitori nu au putut aștepta până autoritățile vor găsi o soluție și și-au instalat singuri un tronson de iluminat stradal. Împreună cu familia ei, Nadejda Nedu are câteva sere unde cultivă legume. Pentru a se proteja de eventualii hoți dar și pentru siguranța familiei, au decis să suporte singuri cheltuielile de iluminare stradală. La început am investit doar noi. Apoi au contribuit și alți vecini la cheltuieli. Lumina o achităm lunar. Acum, pentru că există, în sat, iluminat stradal public, urmează ca primăria să preia și strada noastră și nu o să mai achităm noi lumina, separat”, se bucură femeia.

Construim Europa acasă

După ce a lucrat unsprezece ani în Spania, Piotr Tomailî, primarul localității, a revenit acasă cu intenția de a aduce satul la nivelul localităților din Uniunea Europeană. Potrivit edilului, cu ajutorul economiilor la energie electrică pe care intenționează să le facă în sezonul rece va putea extinde iluminatul public în toată localitatea.

Primarul a îndemnat oamenii să organizeze o Sărbătoare a Luminii”, asemănătoare celor care există în Spania. „Am aranjat o masă mare în mijlocul străzii. Toată lumea a adus ceva, feluri de mâncare, vin. Pe lumină, e și un prilej de a mai sta de vorbă, între vecini”, crede edilul. 

Alte patru localități din sudul țării: Congazcicul de Sus, Aluatu, Congaz și Albota de Jos se bucură de iluminat stradal, cu sprijinul Uniunii Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău