UE adoptă sancțiuni împotriva fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici

  • 05 August 2022 08:36
UE adoptă sancțiuni împotriva fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici

Țările membre ale Uniunii Europene au impus, joi, sancțiuni împotriva fostului președinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici și a fiului său Oleksandr pentru presupusul lor rol în amenințarea la adresa securității Ucrainei, transmite AFP.

Consiliul European a indicat într-un comunicat că cei doi au fost adăugați pe o listă a sancțiunilor europene pusă în aplicare "ca răspuns la agresiunea militară nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei", scrie Agerpres.

Viktor Ianukovici a prezidat Ucraina din februarie 2010 până în februarie 2014, dată la care a fost răsturnat de la putere printr-o revoltă populară ca urmare a îndepărtării de Occident a guvernării sale pentru a se apropia de Moscova.

Rusia președintelui Putin a răspuns la înfrângerea aliatului său prin anexarea peninsulei ucrainene Crimeea și a unei enclave din regiunea Donbas, în est. În februarie, Moscova a lansat o ofensivă totală împotriva Ucrainei.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene și NATO furnizează Kievului arme sofisticate pentru a-l ajuta să se apere, iar Bruxellesul a adoptat o serie de sancțiuni.

UE consideră că Viktor Ianukovici, 72 de ani și trăind în Rusia, joacă în continuare "un rol în subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei".

Comunicatul publicat joi în jurnalul oficial al UE îl acuză de complot pentru a încerca să revină la putere în Ucraina dacă invazia rusă reușește să-l răstoarne pe președintele Volodimir Zelenski.

"Potrivit diferitelor surse, Viktor Ianukovici a făcut parte dintr-o operațiune specială rusă vizând înlocuirea președintelui ucrainean cu el, în primele faze ale agresiunii militare ilegale împotriva Ucrainei", a indicat jurnalul.

Fiul său a fost pus pe lista sancțiunilor din același motiv și pentru că "a efectuat tranzacții cu grupurile separatiste din regiunea Donbas".

Bărbatul de 49 de ani este acuzat că s-a îmbogățit datorită conexiunilor în fostul regim al tatălui său și că deține afaceri și bunuri imobiliare în autoproclamatele "republici" Donețk și Lugansk, teritorii controlate de forțele pro-ruse în Donbas.

Ca persoane sancționate, Viktor Ianukovici și fiul său vor fi supuși unei interdicții de acordare a vizei UE și blocării eventualelor bunuri deținute în țările Uniunii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău