UE: Adio vacanță de vară?

  • 30 Aprilie 2020 14:20
UE: Adio vacanță de vară?

Miniștrii Turismului din UE nu au încă o agenda clară privind reluarea turismului pe continent. Când va putea fi reluat, turismul se va practica probabil pentru început doar în propria regiune, scrie DW într-o analiză, citat de digi24.

Când și cum vor fi redeschise granițele pentru reluarea călătoriilor transfrontaliere, nu poate spune nimeni cu responsabilitate în momentul de față, a precizat secretarul de stat, însărcinat cu problemele turismului în Ministerul federal al Economiei, Thomas Bareiß. "E mai degrabă improbabil ca turiștii germani să-și petreacă vacanța de vară în acest an în Spania sau Grecia", a mai spus el. De imaginat, în schimb, ar fi ca germanii să călătorească anul acesta în propria țară sau chiar în regiunea în care trăiesc. De ce nu? "Și acolo există destule lucruri frumoase de văzut."

Branșa turismului e la pământ pretutindeni în Europa și se așteaptă pierderi de până la 70 la sută la pachetele de servicii turistice. Cel mai afectat de actuala pandemie va fi turismul de croazieră, care va suferi pierderi de aproximativ 90 la sută, după cum apreciază Comisia Europeană de la Bruxelles.

Pierderi masive pentru industria turismului

Ministrul croat de Interne, Davor Bozinovic, a cărui țară deține în prezent președinția prin rotație a Consiliului UE, a declarat la finele unei videoconferințe avute cu colegii săi europeni că problema redeschiderii frontierelor interne, din spațiul comunitar, și a celor externe va fi abordată cu mare precauție: "Am fost cu toții de acord că trebuie să încercăm, înainte de toate, să evităm producerea de noi valuri de epidemie."

 

Bozinovic nu a făcut nicio precizare cu privire la o dată anume la care s-ar putea relua călătoriile transfrontaliere.

În UE, 10% din PIB sunt asigurate de industria turismului. În unele țări precum Grecia sau Malta, această branșă acoperă chiar 20 până la 25 la sută din PIB. Sectorul turismului aduce Spaniei, de pildă, aproximativ 145 de miliarde de euro anual, iar cifra de afaceri a hotelurilor și operatorilor de turism germani se ridică la 240 de miliarde de euro pe an. Pagubele pentru Germania, țara din care provin foarte mulți turiști, sunt în cifre absolute chiar mai mari decât în țările țintă, cum ar fi Spania sau Italia.

Când vom putea călători din nou?

Ministrul croat al Turismului, Gari Cappelli, și-a exprimat speranța ca europenii din nordul continentului să călătorească în regiunile sudice și ca un act de solidaritate. "Avem nevoie de un plan comun de reconstrucție a turismului", a spus Capelli.

Mai precis, ar trebui elaborat un concept de sănătate comun, în baza căruia să fie emis un "pașaport de sănătate", sau un așa-numit "pașaport coronavirus", necesar tuturor călătorilor și operatorilor.

Ministra Turismului din Malta, Julia Farrugia Portelli, pledează pentru standarde comune la nivelul UE în ce privește protecția sănătății în hoteluri, restaurante, avioane și pe plaje.

"Există riscuri, dar noi trebuie să gestionăm aceste riscuri", a subliniat Farrugia Portelli.

Alte guverne sunt ceva mai reținute în această chestiune și preferă căi propii. Austria, de exemplu, își redeschide hotelurile pe 29 mai și e dispusă să primească turiști doar din statele învecinate și din regiuni în care rata infectării cu coronavirus nu este așa de ridicată. Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, le recomandă călduros concetățenilor săi să-și petreacă în acest an, marcat de pandemie, vacanța de vară în propria țară.

Coridoare și plexiglas

În Italia, hotelierii și administratorii plajelor lucrează la sisteme de protecție pentru turiști. Pe plajă urmează a fi instalați pereți despărțitori din plexiglas, iar hotelurile vor fi ocupate doar pe jumătate.

Între mesele din restaurant se va păstra o distanță de doi metri.

Grecia pledează pentru organizarea de așa-numite "coridoare de călătorie" din Europa occidentală. Turiștii care pot dovedi că sunt sănătoși ar putea fi transportați cu avioane speciale în hoteluri din Grecia, în care nu există cazuri de infecții cu coronavirus. Propunerea a fost făcută de ministrul elen al Turismului, Charis Theocharis.

Alți miniștri europeni recomandă petrecerea concediului în acest an în mediul rural, departe de plaje și marile lanțuri hoteliere.

Dar deocamdată nu se știe deloc când miniștrii de Interne ai UE vor cădea de acord asupra unui plan privind redeschiderea frontierelor pentru turiști.

Primul pas va fi anularea restricțiilor de călătorie în interiorul diferitelor țări membre ale UE și abia apoi se va putea relua turismul transfrontalier – mai întâi în țările învecinate, iar în final la nivelul întregii Europe. Când vor putea fi reluate călătoriile în Asia, SUA sau alte colțuri ale lumii, este și mai neclar.

Crearea unui sentiment de siguranță

Apoi trebuie văzut dacă turiștii își doresc un astfel de concediu și dacă se pot relaxa în spatele pereților de plexiglas, dacă pot renunța la distracții și petreceri în grup, pe plajă sau în baruri.

Maria Frontera, președinta asociației hoteliere Fehm din Mallorca, e de părere că acum, înainte de toate, trebuie să li se creeze turiștilor sentimentul că sunt în siguranță: "Trebuie să câștigăm încrederea turiștilor și să nu comitem greșeli."

Organizația Mondială a Turismului, o agenție a ONU, estimează că 96 la sută din toate obiectivele turistice din lume nu vor putea fi atinse din cauza actualei pandemii.

Secretarul general al organizației, Zurab Pololikashvili, care a participat la consultările partenerilor UE, a solicitat anularea grabnică a restricțiilor.

"Această criză ne-a arătat cât de puternică este solidaritatea internațională. Dar cuvintele frumoase nu vor putea salva milioanele de joburi ale oamenilor care lucrează în sectorul turismului", a spus Pololikashvili, solicitând ajutor pentru reconstrucția turismului. Pentru ca acesta "să contribuie decisiv" la revigorarea economiei mondiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău