UE acuză China, în premieră, de răspândire de fake-news pe tema coronavirusului

  • 11 Iunie 11:02
UE acuză China, în premieră, de răspândire de fake-news pe tema coronavirusului

Comisia Europeană a prezentat un mesaj fără menajamente îndreptat împotriva eforturilor Chinei de a propaga dezinformări legate de epidemia de coronavirus din Europa. Este pentru prima dată când executivul UE denunță public China pentru rolul pe care îl joacă în răspândirea de fake news, scrie g4media.ro.

Potrivit sursei citate, miercuri 10 iunie, vicepreședinta comisiei, Věra Jourová, și înaltul reprezentant al Politicii Externe, Josep Borrell, au prezentat o comunicare privind „Combaterea dezinformării legate de Covid-19”, în care actori externi ca Rusia și China sunt numiți și blamați pentru rolul jucat în propagarea de știri false referitoare la coronavirus. „Actori străini și anumite terțe țări, în special Rusia și China, s-au angajat în operațiuni de influență țintite și campanii de dezinformare pe tema Covid-19 în UE, în vecinătatea ei și la nivel global, căutând să submineze dezbaterea democratică și să exacerbeze polarizarea socială și să-și îmbunătățească propria imagine în contextul Covid-19”, afirmă comunicarea.

Printre exemplele de dezinformare de acest fel, spune comisia, se numără sfaturile false de genul „consumul de clor sau de alcool pur pot vindeca coronavirusul” sau teorii ale conspirației, precum afirmația că coronavirusul este „o infecție provocată de elitele lumii pentru a reduce creșterea populației”.

În timpul informării de presă prealabile de la Bruxelles, de marți (9 iunie), vicepreședinta Jourova și-a spus clar părerea despre campania de dezinformare lansată de China în Europa.

„Pentru prima dată am decis să numim China în raportul nostru. Îmi pare bine că am făcut asta pentru că dacă avem suficiente dovezi, trebuie să o spunem”, a spus ea. „Este momentul să spunem adevărul”.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:1,5 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
15
Mon
13
Tue
15

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău