UE | Acordul semnat de SUA și talibani - prima etapă a unui proces de pace în Adganistan

  • 29 Februarie 2020 19:46
UE |  Acordul semnat de SUA și talibani - prima etapă a unui proces de pace în Adganistan

Acordul semnat sâmbătă de Statele Unite și talibani și declarația comună americano-afgană privind retragerea trupelor americane sunt ''primii pași importanți către un proces de pace global'' în Afganistan, a apreciat Uniunea Europeană, relatează AFP, citată de Agerpres.

''Oportunitatea actuală de a face pace nu trebuie ratată'', iar UE speră ca ''negocierile organizate și conduse de afgani vor începe fără întârziere într-o manieră incluzivă și cu scopul unei păci durabile'', a declarat într-un comunicat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

SUA și talibanii au semnat sâmbătă la Doha un acord istoric, deschizând calea retragerii trupelor americane din Afganistan, unde acestea sunt prezente încă de la sfârșitul anului 2001, în schimbul unei încetări a violențelor de către insurgenții afgani.

''Este esențial ca toți afganii să se simtă reprezentați în următorul guvern și în negocierile de pace. Acest lucru ar permite să se răspundă la nedreptăți, în special în contextul procesului electoral recent, și să se promoveze reconcilierea'', potrivit diplomatului european.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău