UE a reînnoit măsurile de liberalizare temporară a comerțului cu Republica Moldova

  • 20 Iulie 2023 17:01
UE a reînnoit măsurile de liberalizare temporară a comerțului cu Republica Moldova

Consiliul European a adoptat, joi, un regulament care reînnoiește și extinde suspendarea temporară a tuturor tarifelor rămase în vigoare și a sistemului prețurilor de intrare care sunt încă aplicabile pentru șapte produse agricole pentru încă un an, până la 24 iulie 2024, informează un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

"Reînnoirea și extinderea măsurilor urmărește să asigure continuarea fluxurilor comerciale existente din Republica Moldova către UE, ceea ce va sprijini economia Republicii Moldova. Acest lucru este deosebit de important, date fiind agresiunea militară continuă a Rusiei împotriva Ucrainei și impactul actual asupra Republicii Moldova și având în vedere că Republicii Moldova i s-a acordat statutul de țară candidată la UE în iunie 2022", a declarat ministrul spaniol al Industriei, Comerțului și Turismului, Hector Gomez Hernandez.

Măsurile continuă să acopere toate cele șapte produse agricole pentru care exporturile din Republica Moldova către UE nu sunt încă complet liberalizate în cadrul zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (DCFTA), deoarece fac obiectul unor contingente scutite de taxe vamale: prune, struguri de masă, mere, tomate, usturoi, cireșe și suc de struguri.

Diferența în ceea ce privește acoperirea, în comparație cu anul trecut, constă în liberalizarea completă a importurilor în UE, întrucât legislația actuală suspendă toate contingentele tarifare (CT) care sunt încă în vigoare.

Regulamentul include, de asemenea, obligații de raportare mai stricte pentru Comisie și prevede implicarea Comitetului pentru măsuri de salvgardare (în locul Comitetului Codului vamal) în punerea în aplicare a mecanismului de salvgardare. Se propune un mecanism de salvgardare accelerat, care ar trebui să fie mai eficace dacă importurile produc efecte negative pe piața UE.

La fel ca anul trecut, se preconizează că UE va înregistra o pierdere de venituri din taxe vamale de aproximativ 300.000 de euro anual, astfel încât impactul asupra resurselor proprii ale UE va fi foarte limitat.

Măsurile actuale de liberalizare a comerțului, în vigoare până la 24 iulie 2023, au mărit de peste două ori cantitatea de produse care pot fi importate fără taxe vamale din Republica Moldova în UE (și anume contingentele tarifare). Acestea au avut un efect pozitiv asupra comerțului Republicii Moldova cu UE, ajutând Republica Moldova să-și reorienteze exporturile prin UE. În ansamblu, exporturile din Republica Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde euro în 2021, până la 2,6 miliarde euro în 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău