UE a recomandat ca țările din cadrul blocului să cumpere gaze la comun, pe modelul achiziției de vaccinuri anti-COVID
-
23 Martie 2022 14:55
Uniunea Europeană (UE) a recomandat miercuri ca țările din cadrul blocului comunitar european să cumpere în comun gaze, pentru a susține aprovizionarea, dar a avertizat că încercarea de a plafona prețurile ar cauza probleme și ar submina eforturile de a trece la energia verde.
Comisia Europeană va dezvălui în luna mai un plan detaliat privind renunțarea, până în 2027, la combustibilii fosili proveniți din Rusia, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, care furnizează 40% din gazul UE. Între timp, țările caută modalități de a limita rapid creșterea facturilor la energie și de a găsi surse alternative în cazul în care fluxurile rusești sunt întrerupte.
Bruxelles-ul a propus miercuri o serie de opțiuni în acest sens, ce urmează a fi discutate de liderii UE la un summit din 24-25 martie. Comisia a recomandat țărilor UE să achiziționeze la comun gaze de la furnizori, urmând un model similar modului în care blocul a cumpărat vaccinuri anti-COVID-19, cu un grup operativ condus de o comisie de negociatori, care centralizează cererea și pentru achiziția de gaz pentru iarna viitoare. Comisia a evaluat și alte opțiuni, cum ar fi limitarea prețurilor, măsură pe care Spania și Belgia au solicitat-o înainte de summitul liderilor UE. Una dintre opțiuni ar fi ca un organism controlat de guvern să cumpere electricitate și să vândă anumitor consumatori sub prețurile pieței. Alta ar fi limitarea prețurilor la energie și compensarea generatorilor pentru diferența dintre prețul plafonat și cel al pieței. În acest context, dacă țările ar acționa individual, s-ar putea livra energie în țările unde nu există plafonare și ar putea provoca îngrijorări de aprovizionare în altă parte, a precizat Comisia. O plafonare a prețului energiei ar putea, de asemenea, submina motivația pentru investiții în noi generații de energie regenerabilă, în timp ce limitarea prețurilor la combustibil ar face generatorii de combustibili fosili mai competitivi, mai precizează Comisia Europeană. Compensarea unor astfel de măsuri ar necesita, de asemenea, fonduri guvernamentale consistente.
Țările din cadrul UE au investit deja miliarde în reduceri de taxe naționale și subvenții pentru a reduce facturile consumatorilor, după ce prețurile la electricitate au atins niveluri-record în ultimele luni. În mod separat, Comisia a propus o legislație care să impună țărilor UE să-și umple depozitele de gaz la cel puțin 90% din capacitate până la 1 noiembrie în fiecare an începând cu 2023 și la 80% în acest an. Această legislație va avea nevoie de aprobarea țărilor UE și a Parlamentului European.