UE a propus un program permanent pentru achizițiile comune de gaze

  • 05 Septembrie 2023 15:47
UE a propus un program permanent pentru achizițiile comune de gaze

Conform unui document și declarațiilor unor oficiali pentru Reuters, Comisia Europeană a propus ca programul UE privind achizițiile comune de gaze să devină permanent, după ce cererea a depășit așteptările în urma primelor licitații ulterioare lansării politicii de achiziție de combustibili care nu provin din Rusia, scrie REUTERS.

UE a lansat anul acesta programul privind achiziția comună de gaze, după ce Rusia a redus livrările de gaze către Europa în 2022, prețurile la energie ajungând astfel la niveluri record. În timp ce UE și-a recompletat de atunci rezervele de gaze naturale până la peste 90% din capacitatea de stocare, iar piața este relativ în declin, autoritățile de la Bruxelles încă se teme de o eventuală luptă pentru resurse pe fondul unui viitor eveniment neașteptat, cum ar fi explozia gazoductului Nord Stream 2 de anul trecut. Programul temporar trebuia să expire în decembrie, dar Comisia a propus ca acesta să devină permanent ca parte a unei renovări mai ample a normelor UE privind piața gazelor.

În conformitate cu propunerea Comisiei, obținută de Reuters, companiile din UE ar avea permanent opțiunea de a cumpăra combustibil în comun. Participarea ar fi voluntară, dar dacă UE s-ar confrunta cu o criză a aprovizionării cu combustibil, achiziția în comun ar deveni obligatorie, pentru a evita ca țările UE să concureze pentru aceleași volume limitate. "Este stabilit, funcționează, numărul companiilor este în creștere", a spus un înalt oficial al UE despre achiziția comună de gaze. În ciuda scepticismului inițial din partea surselor din industrie cu privire la folosirea programului de către companii, UE a adunat până acum o cerere pentru mai mult de 27 de miliarde de metri cubi de gaz - dublu față de cele 13,5 miliarde de metri cubi pe care și-ar fi propus să o achiziționeze în comun. Cu toate acestea, nu este clar cât de mult din această cerere a fost tradusă în contracte ferme. UE nu este implicată în negocierile comerciale care urmează - iar companiile nu sunt obligate să dezvăluie atunci când semnează contracte. Noua propunere a UE ar cere companiilor să raporteze atunci când semnează contacte prin intermediul programului de achiziție.

Negociatorii din statele membre ale UE și Parlamentul European - care trebuie să aprobe împreună noi legi ale UE - vor discuta propunerea în cursul acestei luni, propunându-și să finalizeze legea până la sfârșitul anului. Țările încă negociază cum să definească o "criză a aprovizionării" care ar declanșa procesul de achiziție comună obligatorie și analizează o potențială extindere a achiziției în comun și la alte produse energetice, cum ar fi hidrogenul, a spus înalt oficial al UE. Propunerea sugerează extinderea programului pentru a sprijini proiectul Băncii Europene de Hidrogen care va fi lansat în noiembrie. Achizițiile comune reprezintă doar o parte din cererea totală de gaze a UE de aproximativ 360 de miliarde de metri cubi, dar urmăresc să ajute țările să se pregătească pentru iarnă, când cererea de gaze pentru încălzire a Europei atinge vârfuri. UE se îndreaptă spre această iarnă cu rezervoarele sale de stocare a gazelor neobișnuit de pline, până la 93% din capacitate, arată datele Gas Infrastructure Europe.

UE a promis că va renunța la combustibilii fosili din Rusia până în 2027. Importurile europene de gaze rusești – principala modalitate prin care Rusia trimitea gaze în Europa – au scăzut de când Rusia a invadat Ucraina, dar țările UE au făcut eforturi pentru a renunța la gazul natural lichefiat rusesc. Programul de achiziție în comun nu se referă și la gazele din Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău