UE a prelungit sancțiunile împotriva Iranului

  • 08 Aprilie 2019 14:40
UE a prelungit sancțiunile împotriva Iranului

Uniunea Europeană a prelungit luni cu încă un an, până la 13 aprilie 2020, sancțiunile impuse împotriva a peste 80 de personalități iraniene, în urma 'gravelor încălcări ale drepturilor omului' în această țară, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Consiliul a prelungit până la 13 aprilie 2020 măsurile restrictive pe care le-a luat în urma unor grave încălcări ale drepturilor omului în Iran', a comunicat UE. Decizia a fost adoptată de miniștrii de externe reuniți la Luxemburg.

'Măsurile restrictive constau în interdicția de călătorie și înghețarea activelor pentru 82 de persoane și o entitate, precum și în interdicția pentru țările UE de a exporta către Iran echipamente susceptibile de a fi utilizate în scopuri de represiune internă, precum și echipamente de supraveghere de telecomunicații', precizează comunicatul.

Sancțiunile, adoptate în 2011 și reînnoite în fiecare an, vizează militari de rang înalt, judecători, procurori, responsabili din poliție sau serviciile de informații, șefi de miliție și directori de penitenciare.

Sancțiunile au fost impuse după reprimarea manifestațiilor desfășurate împotriva realegerii președintelui Mahmud Ahmadinejad, între iunie și decembrie 2009, soldate cu zeci de morți și mii de arestări.

Măsurile sunt distincte de grelele sancțiuni economice și individuale impuse Iranului din cauza activităților sale nucleare și ridicate în ianuarie 2016, la șase luni după încheierea unui acord nuclear între Teheran și marile puteri. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău