UE a denunțat activitățile de spionaj cibernetic "inacceptabile" ale Rusiei

  • 24 Septembrie 2021 16:21
UE a denunțat activitățile de spionaj cibernetic

UE a denunțat vineri activitățile de spionaj cibernetic "inacceptabile" ale Rusiei împotriva unor responsabili politici europeni și ia în calcul luarea de măsuri pentru a le sancționa, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Anumite state membre ale UE au observat atacuri cibernetice rău intenționate, desemnate colectiv sub numele de 'Ghostwriter', și le-au asociat cu statul rus", a afirmat șeful diplomației europene Josep Borrell, într-un comunicat difuzat în numele celor 27 de state membre UE.

"Aceste activități sunt inacceptabile, pentru că ele încearcă să ne amenințe integritatea și securitatea. valorile și principiile democratice și funcționarea fundamentală a democrațiilor noastre (...) în special permițând dezinformarea și manipularea informației", a avertizat el.

Atacurile au vizat parlamentari, funcționari, oameni politici, jurnaliști și membri ai societății civile accesând sisteme informatice sau conturi personale și furând date, se precizează în comunicat.

Guvernul german a acuzat în special serviciile secrete ruse că efectuează atacuri de "phishing" vizând parlamentari germani și a denunțat tentative de a influența alegerile legislative ale țării, prevăzute să aibă loc duminică.

Justiția germană a deschis o anchetă "asupra unei suspiciuni de activitate a serviciilor de informații străine".

"UE și statele sale membre denunță cu fermitate aceste activități cibernetice rău intenționate, cărora toate părțile implicate trebuie să le pună capăt imediat", a insistat Josep Borrell.

"Îndemnăm Federația Rusă să adere la norme de comportament responsabile pentru state în spațiul cibernetic. UE va reveni asupra acestei chestiuni în viitoare reuniuni și va lua în calcul adoptarea de noi măsuri", a precizat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău