UE a condamnat "disprețul flagrant" al Belarusului pentru drepturile omului, după condamnarea opozantei Mariei Kolesnikova

  • 06 Septembrie 2021 15:26
UE a condamnat

Uniunea Europeană (UE) a condamnat "disprețul flagrant" al Republicii Belarus pentru drepturile omului, după condamnarea, luni, a opozantei Mariei Kolesnikova, una din figurile importante ale mișcării de contestare din vara lui 2020 împotriva regimului președintelui Aleksandr Lukașenko, informează AFP, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat, UE și-a reiterat de asemenea apelul la eliberarea "imediată și necondiționată a tuturor deținuților politici" din această fostă republică sovietică, pe care îi evaluează la peste 650 de persoane.

La rândul său, șeful diplomației britanice Dominic Raab a somat luni puterea belarusă să "pună capăt represiunii". "Condamnarea Mariei Kolesnikova și a lui Maxim Znak arată că autoritățile belaruse își continuă asaltul împotriva apărătorilor democrației și libertății. Regimul lui Lukașenko trebuie să pună capăt acestei represiuni și să-i elibereze pe toți deținuții politici", a scris Raab pe Twitter.

Condamnarea sa și a unui alt acuzat, Maxim Znak, acesta din urmă la zece ani de detenție, au fost anunțate de serviciul de presă al lui Viktor Babarîko, un alt opozant închis pentru care au lucrat cei doi.

Ei au fost judecați pentru "complot în vederea preluării puterii" și pentru "îndemnuri la acțiuni care aduc atingere securității naționale".

Procesul celor doi opozanți, închiși deja de 11 luni, a debutat la începutul lui august și s-a desfășurat cu ușile închise.

Opozanta a fost arestată în septembrie după ce a pus rezistență în mod spectaculos unei tentative a autorităților de a o expulza din țară. Potrivit apropiaților săi, serviciile speciale belaruse (KGB) au răpit-o, apoi i-au pus un sac în cap pentru a o conduce la frontiera cu Ucraina. Refuzând să părăsească Belarusul, ea s-a aruncat de la o fereastră și și-a rupt pașaportul, ceea ce a dus la încarcerarea sa.

"Curajul Mariei (Kolesnikova) care a decis să rămână în Belarus, în pofida unei amenințări cu o pedeapsă grea la închisoare, nu va fi uitat", a subliniat luni, într-un comunicat, ONG-ul Amnesty International.

Maria Kolesnikova a fost una dintre cele trei femei propulsate la conducerea mișcării de contestare, alături de Svetlana Tihanovskaia, candidată la alegerile prezidențiale în locul soțului său închis, și Veronika Țepkalo. Acestea din urmă au părăsit țara, sub presiunea autorităților.

Mișcarea de contestare din Belarus, care a adunat zeci de mii  de manifestanți în stradă, a apărut în august 2020 pentru a protesta împotriva realegerii considerate frauduloase a lui Aleksandr Lukașenko, aflat la conducerea țării din 1994.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău