UE a aprobat liberalizarea vizelor pentru Kosovo

  • 15 Decembrie 2022 08:31
UE a aprobat liberalizarea vizelor pentru Kosovo

Parlamentul European și Consiliul (statele membre) au ajuns la un acord privind renunțarea la obligativitatea vizei pentru kosovarii care doresc să vină în UE pentru sejururi scurte, au anunțat miercuri cele două instituții.

Acordul, care încă nu a fost oficializat, prevede ca cel mai târziu de la 1 ianuarie 2024 titularii de pașapoarte emise de Kosovo să fie scutiți de viză pentru sejururi în UE de cel mult 90 de zile, într-o perioadă de 180 de zile. Kosovo este singurul din cele șase state din Balcanii de vest care nu beneficiază încă de un astfel de regim.

"În sfârșit kosovarii vor putea merge în vacanță în UE, își vor putea vizita familia și vor putea face călătorii de afaceri fără a trebui să ceară vize. Este un moment foarte important pentru viitorul lor european", a declarat raportorul parlamentar Thijs Reuten, scrie Agerpres, care citează AFP.

Acordul intervine în ziua în care autoritățile kosovare au anunțat semnarea unei cereri oficiale de obținere a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, amintește France Presse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău