UE a anunțat acordul privind un ajutor financiar de 5 miliarde de euro pentru cumpărarea de arme pentru Ucraina

  • 14 Martie 08:53
UE a anunțat acordul privind un ajutor financiar de 5 miliarde de euro pentru cumpărarea de arme pentru Ucraina

Țările membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord pentru a adăuga 5 miliarde de euro la ajutorul pentru finanțarea cumpărării de arme pentru Ucraina, ca parte a unei revizuiri a unui fond de asistență gestionat de UE, a anunțat președinția belgiană a Consiliului UE.

"Acord!", a anunțat președinția belgiană a Consiliului UE pe rețeaua X. "Ambasadorii UE s-au pus de acord asupra principiului reformării Fondului european de sprijin pentru pace (The European Peace Facility - EPF) pentru a susține Ucraina cu un buget de 5 miliarde de euro pentru 2024", adaugă președinția belgiană, la finalul unei reuniuni desfășurate la Bruxelles, după luni de dispute în care Franța și Germania, două dintre cele mai mari puteri ale UE, s-au aflat în centrul majorității dezbaterilor, transmite Agerpres.

Fondul funcționează ca un uriaș sistem de restituire, oferind membrilor UE rambursări pentru trimiterea de muniții către alte țări.

Franța a insistat asupra unei politici ferme de "buy European" pentru armele eligibile pentru rambursări, în timp ce Germania a cerut ca ajutorul bilateral să fie luat în considerare la stabilirea mărimii contribuțiilor țărilor la fondul respectiv, au declarat diplomații.

Potrivit acestora, s-a ajuns la un compromis care permite o oarecare flexibilitate în privința normelor "buy European" și care ia în considerare o parte din valoarea ajutorului bilateral la calcularea contribuțiilor financiare ale membrilor.

Compromisul va permite ca fondul să fie folosit pentru a ajuta la finanțarea unei inițiative a Cehiei de a cumpăra sute de mii de obuze de artilerie de care Ucraina are o nevoie strigentă din țări din afara Europei.

Potrivit UE, EPF a fost deja utilizat pentru a aloca aproximativ 6,1 miliarde de euro pentru ajutorul militar acordat Ucrainei.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a propus anul trecut crearea unui nou fond special de lichidități pentru ajutorul acordat Kievului - Fondul de asistență pentru Ucraina - în cadrul EPF, cu un buget de până la 5 miliarde de euro pe an pentru următorii patru ani.

Aceasta determinat o dezbatere prelungită asupra regulilor pentru viitorul ajutor, care a condus în cele din urmă la acordul de miercuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău