UE a adoptat sancțiuni împotriva grupului paramilitar rus Wagner

  • 13 Decembrie 2021 16:17
UE a adoptat sancțiuni împotriva grupului paramilitar rus Wagner

Uniunea Europeană a decis luni sancțiuni împotriva grupului paramilitar rus Wagner și a opt persoane și trei societăți legate de acesta, pentru ''acțiuni de destabilizare'' desfășurate în Ucraina, Siria și mai multe țări africane, au declarat surse europene citate de AFP și EFE, potrivit Agerpres.

Decizia a fost aprobată în unanimitate de miniștrii de externe ai statelor UE, reuniți la Bruxelles.

Blocul comunitar menționează că Wagner a acționat în Ucraina, Siria, Libia și Republica Centrafricană, suspectând de asemenea o posibilă prezență a acestui grup în Mali, stat al cărui guvern este bănuit că negociază cu acest grup paramilitar prestarea unor servicii de securitate.

''Wagner este o societate militară privată rusă folosită pentru destabilizarea securității în Europa și în state terțe din vecinătatea ei, în special în Africa'', explică un diplomat european.

Sancțiunile constau în interdicții de călătorie în UE și înghețarea eventualelor active deținute în blocul comunitar de persoanele și companiile vizate.

Miniștrii europeni de externe au aprobat luni și cadrul juridic pentru adoptarea unor sancțiuni împotriva persoanelor și entităților ''care obstrucționează'' tranziția către un guvern civil în Mali, după lovitura de stat din 18 august 2020, urmată anul acesta, în iunie, de încă o lovitură de stat prin care a fost a destituit guvernul de tranziție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:3,6 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău