UE a adoptat oficial valul 5 de sancțiuni contra Rusiei. Ce include noul pachet de interdicții

  • 08 Aprilie 2022 13:23
UE a adoptat oficial valul 5 de sancțiuni contra Rusiei. Ce include noul pachet de interdicții

Uniunea Europeană a adoptat vineri, în mod oficial, cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv interdicții privind importul de cărbune, lemn, substanțe chimice și alte produse, transmite Reuters, citată de hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, măsurile împiedică, de asemenea, accesul în UE a numeroase nave și camioane rusești, ceea ce va paraliza și mai mult comerțul. În plus sunt interzise toate tranzacțiile cu patru bănci rusești, inclusiv VTB.

Interdicția privind importurile de cărbune va intra pe deplin în vigoare începând cu a doua săptămână din august. De vineri, când sancțiunile vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE, nu se vor mai putea semna noi contracte. Contractele existente vor trebui reziliate până în a doua săptămână din august, ceea ce înseamnă că Rusia poate continua să primească plăți de la UE pentru exporturile de cărbune până atunci.

„Aceste ultime sancțiuni au fost adoptate ca urmare a atrocităților comise de forțele armate rusești la Bucha și în alte locuri aflate sub ocupație rusă”, a declarat Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, într-un comunicat de presă.

Pe lângă cărbune, noile sancțiuni ale UE interzic importurile din Rusia de multe alte mărfuri și produse, inclusiv lemn, ciment, îngrășăminte, fructe de mare și băuturi alcoolice, cu o valoare totală estimată de 5,5 miliarde de euro.

De asemenea, UE a restricționat exportul către Rusia a unui număr de produse, inclusiv combustibil pentru avioane, calculatoare cuantice, semiconductori avansați, produse electronice de înaltă performanță, software, utilaje critice și echipamente de transport cu o valoare totală de 10 miliarde de euro pe an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău