UE, îngrijorată de violența și tortura din Republica Moldova
-
05 Iulie 2013 10:38
Numărul mare al reclamațiilor privind cazurile de tortură este îngrijorător în Republica Moldova, declară șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, ambasadorul Dirk Schuebel.
Oficialul european a făcut aceste afirmații în deschiderea unei conferințe privind combaterea actelor de tortură, organizată de filiala din Republica Moldova a Centrului Internațional de Reabilitare a Victimelor Torturii, organizată miercuri, la Chișinău.
Folosirea violenței și a torturii în Republica Moldova este una dintre temele cele mai sensibile în dialogul dintre Uniunea Europeană și Chișinău, consideră șeful Delegației Uniunii Europene, Dirk Schuebel. În opinia sa, acest aspect este unul dintre cei mai corecți indici privind nivelul de democratizare al unei țări. Îngrijorarea europenilor este legată și de dezinteresul față de condamnarea actelor de tortură.
„În ceea ce privește evenimentele din aprilie 2009, Uniunea Europeană este preocupată de faptul că, din cele 58 de dosare de tortură înaintate Curții, doar 7 polițiști au fost condamnați, însă nici aceștia cu sentințe definitive. Niciun ofițer superior sau responsabil din Ministerul de Interne nu a fost acuzat”.
Unul dintre cei mai importanți pași în combaterea torturii este documentarea medicală a abuzurilor și maltratărilor asupra persoanelor. Liudmila Popovici, coordonator al Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”.
Alexandru Postică, directorul Programului Drepturile Omului „Promo Lex”, recomandă însă moderație și avocaților, care pot compromite procesul de eliminare a torturii, prin discreditare, prezentând false probe de maltratare a clienților.
958 de plângeri privind acte de tortură și maltratare au fost înregistrate în anul 2011 în Republica Moldova, fiind un record european din acest punct de vedere. Dintre acestea, 587 au fost catalogate în justiție ca fiind abuz de putere și nu cazuri de tortură sau maltratare.