Ucrainenii trag cu HIMARS de unde apucă: Lansează din mijlocul drumului, dintre mașini

  • 17 Decembrie 2022 16:30
Ucrainenii trag cu HIMARS de unde apucă: Lansează din mijlocul drumului, dintre mașini

Sistemele de lansare multiplă de rachete HIMARS au ajutat enorm Ucraina să schimbe cursul războiului, iar mobilitatea extraordinară a sistemelor americane este unul dintre cele mai importante avantaje ale sistemului, transmite hotnews.ro.

HIMARS (HIgh Mobility Artillery Rocket System) este un sistem autopropulsat, pe roți, de lansare multiplă de rachete de artilerie, proiectile ghidate care pot bate până la 70 de km în configurația primită de ucraineni.

Mobilitatea foarte mare a sistemului permit ucrainenilor să aplice tactica shoot-and-scoot, adică tragi rapid și pleci de la locul cu pricina mult înainte ca inamicul să poată să trimită un contra-foc spre poziția de unde ai lansat.

În plus, simplitatea de pregătire și armare a sistemului conferă ucrainenilor avantajul de a putea lansa atacuri la orice moment, din orice loc.

Astfel, în ultimele zile au tot apărut imagini pe rețelele de socializare cu lansatoare HIMARS care practic s-au oprit în mijlocul drumului, iar după ce soldații ucraineni au oprit traficul, au lansat câteva salve de foc.

Forțele rusești au dificultăți majore în a depista și distruge prin contra-lovituri lansatoarele americane primite de ucraineni din cauza mobilității lor ridicate și a problemelor propri pe care armata rusă le are cu dronele de supraveghere a câmpului de luptă.

Deși în primele săptămâni după ce aceste sisteme au fost aduse de ucraineni pe câmpul de luptă Moscova anunța aproape zilnic că a distrus un anumit număr de HIMARS-uri, anunțurile de acest tip par să se fi domolit după ce la sfârșitul lunii august presa americană a scris, citând surse de la Washington familiare cu problema, că forțele rusești au lansat rachete în valoare de milioane de dolari împotriva unor lansatoare din lemn construite de ucraineni ca momeli.

Probabil puține lucruri atestă succesul înregistrat de sistemele HIMARS împotriva forțelor de invazie precum faptul că inclusiv site-ul rusesc Pravda nota recent despre acestea că „nu pot fi decât de invidiat” dar că Rusia va avea în curând sisteme comparabile ca eficacitate.

Pravda l-a citat în acest sens pe Alexei Lenkov, un „expert militar” și redactor al revistei „Arsenalul Patriei”, care susținea într-un interviu acordat înspre sfârșitul lunii trecute că lansatoarele multiple de rachete rusești Tornado-S sunt „un fel de analog” al HIMARS-urilor de fabricație americană și „vor deveni în curând principalul tip de armă” pe care le vor folosi forțele armate ruse în atacuri cu rachete.

El a remarcat de asemenea importanța creșterii ratei de supraviețuire a sistemelor rusești, „deși în ceea ce privește acest indicator suntem înaintea sistemelor analog ale țărilor NATO”.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău