Ucrainenii sunt deciși să lupte pentru a-și apăra țara, dă asigurări o delegație a Radei la Strasbourg
-
10 Martie 2022 15:06
Ucrainenii sunt deciși să lupte pentru a-și apăra țara care a devenit ținta războiului lui Putin, dar este nevoie ca europenii să acționeze cât timp nu este prea târziu - acesta este principalul mesaj transmis joi de o delegație a parlamentului ucrainean (Rada), care s-a întâlnit cu reprezentanți ai mai multor grupuri politice din Parlamentul European.
''Folosim această ocazie pentru a ne adresa tuturor țărilor Uniunii Europene. Este a 15-a zi de război, dar se simte ca și cum ar fi al 15-lea an de război. Fiecare zi se simte ca un an în termeni de evenimente, de pierderi, de acțiuni pe care le facem. Unele dintre noi au fost voluntare înainte de război. (...) Acum când vorbim, știu că un grup de copii cu dizabilități din orașul meu, Harkov, călătorește din România în Franța deja, pentru a fi găzduiți și tratați adecvat acolo. Sunteți inundați cu multe informații, dar aceste atrocități nu pot fi altfel numite decât crime împotriva umanității. Toate acestea trebuie adresate instituțiilor internaționale care se ocupă de dreptul internațional'', iar vinovații să fie condamnați, a declarat Maria Mezețeva, șefa delegației formate din nouă parlamentare de la Kiev, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.
La rândul său, Lesia Vasilenko, membră a partidului de opoziție GOLOS, a afirmat că președintele rus Vladimir Putin și-a propus ''să șteargă de pe fața Pământului Ucraina ca țară independentă'', iar pentru asta a luat ca țintă întregul popor ucrainean. ''Asistăm acum nu doar la atrocități, ci la crime de război și la crime împotriva umanității. Noi spunem povestea copiilor noștri, spunem povestea morților noștri, pentru că noi credem că lumea trebuie să știe adevărul, să onoreze acest adevăr și să se gândească și să acționeze acum. Misiunea noastră este de a menține dialogul, dar trebuie să existe și acțiuni după acest dialog'', a explicat ea.
''Putin nu se va opri, dar noi nu vom renunța. Toată națiunea va lupta pentru statul nostru ucrainean. Zelenski e în Kiev, parlamentul lucrează, a avut deja două ședințe de la începerea războiului, guvernul lucrează'', a spus Evghenia Kravciuk, membră a partidului Servitorul Poporului, aflat la putere.
Elizaveta Iasko, de asemenea din partidul Servitorul Poporului, a lansat europenilor un apel la acțiune, dar și la realism. ''Trăim o tragedie imensă acum, când națiunea noastră este ucisă, când societatea noastră este ucisă. Vă cer tuturor să nu ne facem iluzii că mâine, de exemplu, Putin se va opri. El nu se va opri dacă noi nu facem să se întâmple asta. S-ar putea să nu existe mâine, s-ar putea ca multe vieți să se piardă, pentru că nu avem uneori destule sancțiuni, măsuri și acțiuni pentru a preveni un asemenea război'', a insistat ea.
După întâlnirea cu deputatele ucrainene, eurodeputata Nathalie Loiseau (grupul Renew), președintă a Subcomisiei pentru securitate și apărare a PE, s-a pronunțat pentru creșterea presiunilor internaționale asupra lui Vladimir Putin. ''Noi am fost în Kiev și Mariupol în urmă cu patru săptămâni. Trebuie să înăsprim sancțiunile, care să vizeze mai mulți oligarhi, mai multe bănci. Susținem o interzicere imediată asupra petrolului și gazului care vine din Rusia, pentru că trebuie să existe o presiune maximă. Nu va exista participare de trupe din UE sau NATO, dar trebuie să exercităm presiune maximă asupra lui Putin'', a declarat ea pentru un grup de jurnaliști români prezenți la Strasbourg.
Pe de altă parte, eurodeputata franceză a a salutat eforturile României, Poloniei și ale celorlalte țări din prima linie care primesc refugiați ucraineni, lansând un apel la solidaritate între toate țările UE în această privință. ''Este nevoie de solidaritate. Asta am spus unii dintre noi de ani întregi și unele țări, care nu erau în prima linie, au fost reticente. Astăzi toată lumea este în prima linie. Este nevoie de solidaritate, celelalte țări trebuie să-și asume partea lor, țara mea Franța și-o asumă, altele trebuie să facă la fel. Este nevoie și de solidaritate financiară pentru a susține țările care primesc refugiații'', a spus Loiseau.
Colegul său de grup politic Petras Austrevicius, membru al Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Ucraina, a cerut un embargou total asupra Rusiei. ''Ucraina este familia noastră, o parte a familiei noastre și trebuie să protejăm și apărăm această familie. Ucrainenii au trimis un mesaj foarte clar: al treilea război mondial a început deja. Acesta este sentimentul în rândul ucrainenilor așa că ce putem noi face: nu folosiți gaz și petrol rusesc, nu beți vodcă rusească și nu priviți știrile rusești. De la asta trebuie pornit și apoi trebuie extins cât mai mult posibil. Din punctul meu de vedere, ar trebui să existe o interdicție totală, un embargou total asupra Rusiei. Rusia trebuie izolată politic, economic, cultural și public. Agresorul nu poate fi membru al Națiunilor Unite și al niciunei familii civilizate'', a încheiat el.