Ucrainenii plecați din țară din motive de conștiință nu vor fi presați să revină în Ucraina

  • 29 Ianuarie 20:05
Ucrainenii plecați din țară din motive de conștiință nu vor fi presați să revină în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că nu vrea să-i preseze să se întoarcă în țară pe ucrainenii care au plecat peste hotare din motive de conștiință, după debutul războiului, relatează luni dpa.

Zelenski a asigurat că nu-i cere cancelarului german Olaf Scholz să-i trimită pe aceștia înapoi în Ucraina, într-un interviu acordat postului public ARD.

"Categoric nu-i cer lui Olaf Scholz să-i aducă repede înapoi. Trăim într-o lume democratică", a spus președintele ucrainean.

Acesta a subliniat că Ucraina are pur și simplu nevoie de o "lege funcțională" cu privire la persoanele care ridică obiecții de conștiință și a adăugat că este o problemă aflată în discuție pe plan intern.

În Ucraina au loc discuții privind cum ar putea fi recrutați mai mulți soldați, în condițiile în care armata vrea să mobilizeze un număr suplimentar de 450.000 - 500.000 de oameni.

Ministerul ucrainean al Apărării a făcut apel la bărbații ucraineni care trăiesc în străinătate să se întoarcă acasă și să apere țara, ca soldați, în fața invaziei ruse, la aproape doi ani de la începerea conflictului.

Sute de mii de ucraineni sunt înregistrați ca refugiați de război în Germania și în alte țări. Oficial, bărbații între 18 și 60 de ani apți de serviciu militar nu pot părăsi țara, dar mulți au reușit totuși să plece, menționează dpa.

În decembrie, ministrul german al justiției, Marco Buschmann, a afirmat că problemele Ucrainei legate de mobilizarea de militari nu vor avea consecințe practice pentru ucrainenii care trăiesc în Germania. "Nu va fi cazul să-i forțăm pe oameni să facă serviciul militar obligatoriu sau serviciu militar împotriva voinței lor", a declarat ministrul german pentru dpa.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău