Ucrainenii au recucerit teritorii în est și au avansat spre sud / „Realizare solidă din punct de vedere operațional” pe frontul din Bahmut

  • 18 Septembrie 2023 11:50
Ucrainenii au recucerit teritorii în est și au avansat spre sud / „Realizare solidă din punct de vedere operațional” pe frontul din Bahmut

Ucraina a anunțat luni că trupele sale au recucerit mai multe teritorii pe frontul de est, în zona Bahmut, și au avansat în sud în contraofensiva sa împotriva forțelor ruse, transmite Reuters, citat de hotnews.ro.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forțele Kievului au recucerit doi kilometri pătrați de teritoriu în ultima săptămână în jurul Bahmut, oraș din est care a fost capturat de trupele rusești în luna mai după mai multe luni de lupte.

Forțele Kievului au recucerit, de asemenea, două sate de pe flancul sudic al orașului, Andriivka și Klishchiivka, a precizat Maliar. Ambele orașe se află pe terenuri mai înalte, iar eliberarea lor ar putea pregăti terenul pentru reafirmarea controlului asupra orașului strategic Bahmut.

Trupele Kievului au eliberat 51 km pătrați în apropiere de Bahmut de la începutul contraofensivei, a declarat Maliar.

Mai la sud, în regiunea Donețk, trupele ucrainene au continuat să blocheze ofensiva rusă spre orașele Avdiivka și Marinka, a precizat Maliar.

Forțele ucrainene car4e încearcă să avanseze spre Marea Azov într-o ofensivă menită să spargă în două trupele ruse, au recucerit 5,2 km pătrați în ultima săptămână, a precizat Maliar. În total, Ucraina a recâștigat peste 260 de km pătrați din teritoriul său de sud în timpul contraofensivei, a spus ea.

În timpul contraofensivei sale, care durează de trei luni, Ucraina a raportat progrese lente și constante împotriva pozițiilor rusești puternic întărite, recucerind un șir de sate și avansând pe flancurile Bahmutului, dar fără a elibera așezări majore.

Președintele Volodimir Zelenski și alți oficiali ucraineni au respins vocile critice din Occident care au spus că ofensiva este prea lentă și este îngreunată de erori strategice.

„Realizare solidă din punct de vedere operațional”

Institutul pentru Studiul Războiului a notat, în ultima evaluare, că forțele ucrainene au eliberat a două orășele mici la sud de Bahmut, adăugând că întregul efort al Ucrainei, mai întâi pentru a apăra și acum pentru a desfășura operațiuni de contraofensivă în jurul Bahmut, a fost subiectul multor critici nejustificate.

Operațiunile defensive și contraofensive ale Ucrainei în zona Bahmut începând din vara anului 2022 reprezintă o realizare solidă din punct de vedere operațional, care a blocat o mare parte din puterea de luptă rusă care, altfel, ar fi fost disponibilă pentru a întări apărarea rusă în sudul Ucrainei.

Elemente din două dintre cele patru divizii aeropurtate (VDV) ale Rusiei și trei dintre cele patru brigăzi separate VDV ale Rusiei apără în prezent zona Bahmut.

Această realizare semnificativă a Ucrainei a contribuit la a împiedica Rusia să-și creeze o mare rezervă operațională mobilă VDV care ar fi putut fi folosită pentru a opri principalul efort de contraofensivă ucrainean în regiunea Zaporojie.

Eforturile continue ale contraofensivei ucrainene pe scară largă în jurul Bahmut sunt necesare pentru a menține forțele rusești fixate în acea zonă, deoarece probabila redistribuire recentă a unui detașament al unei brigăzi separate VDV din apropierea Bahmut în sudul Ucrainei arată cât de dornici sunt rușii să recupereze puterea de luptă pe care contraofensiva ucraineană din jurul Bakhmut o fixează acolo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău