Ucraina: Zelenski promite rezultate în anchetele cu privire la manifestanții uciși în timpul revoltei din Euromaidan

  • 21 Noiembrie 2019 15:03
Ucraina: Zelenski promite rezultate în anchetele cu privire la manifestanții uciși în timpul revoltei din Euromaidan

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis familiilor celor peste o sută de persoane decedate în cursul manifestațiilor antiguvernamentale din timpul Euromaidan, de la declanșarea cărora se împlinesc joi șase ani, că va face tot posibilul ca anchetele să se finalizeze cu rezultate, iar cei vinovați să fie aduși în fața justiției, informează EFE și Rbc.ua, preluat de Agerpres.

Într-o întâlnire cu familiile persoanelor decedate pe locul viitorului Muzeu al Revoluției Demnității din centrul Kievului, Zelenski a anunțat că echipa de anchetatori va fi întărită și că vor fi în total 52 de persoane care vor lucra la aceste cazuri, potrivit agenției Unian.

Mai exact, președintele ucrainean speră că rezultatele anchetelor vor putea fi prezentate înainte de 20 februarie, dată la care au fost ucise majoritatea celor peste 100 de persoane decedate în timpul mișcării de contestare din toamna anului 2013 -iarna 2014, conform agenției de presă Ukrinform.

În total, 111 protestatari au murit la manifestațiile din acea perioadă, mulți fiind împușcați cu focuri de armă, potrivit aceleiași surse. Cel mai tânăr dintre ei avea 17 ani (Nazar Vaitovici), iar cel mai în vârstă de 83 de ani (Ivan Nakonecinîi).

Zelenski a promis decizii legislative necesare pentru ca anchetele să continue, având în vedere că Biroul procurorului general din Ucraina a pierdut 20 de atribuții de investigare cu o zi în urmă după modificarea unei legi.

Ucraina celebrează joi Ziua demnității și libertății în memoria a două evenimente importante din istoria recentă a țării: Revoluția portocalie din 2014 și Revoluția demnității din 2013.

Protestele din Piața Independenței din Kiev (Maidan Nezaliojnosti) au izbucnit la 21 noiembrie 2013 ducând la manifestații masive împotriva guvernului de atunci după refuzul președintelui prorus Viktor Ianukovici de a semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, revoltă care a culminat cu înlăturarea acestuia de la putere la 22 februarie.

Președintele Volodimir Zelenski, soția sa Olena, premierul Alexei Gonciaruk, vicepreședintele Radei Supreme (parlamentul unicameral), Ruslan Stefanciuk, secretarul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Ivan Bakanov, au depus lumânări la crucea instalată în centrul Kievului în memoria eroilor căzuți în timpul acelor evenimente (Sotnia Celestă), potrivit președinției de la Kiev.

'Ziua Demnității și Libertății este specială pentru fiecare dintre noi. Este legată de începutul a două revoluții, când vocile a milioane de cetățeni s-au contopit într-o singură voce a națiunii pentru a spune ferm: ucrainenii doresc și vor trăi într-un stat liber, democratic și prosper', a spus Zelenski în timpul comemorării din această zi.

'Astăzi mai mult ca oricând avem nevoie de aceeași unitate pentru a ne apăra țara, independența, libertatea și dreptul de a ne alege propriul nostru viitor, viitorul țării pe care îl vom lăsa copiilor noștri. Toate acestea ar trebui să ne unească', a spus el, într-o referire voalată la 'statul agresor' Rusia, conform EFE.

Șeful statului a spus că viitorul Muzeu al Revoluției Demnității va fi construit în apropierea Memorialului eroilor 'Sotniei Celeste'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22
Cer acoperit de nori
Umiditate:56 %
Vint:2,6 m/s
Thu
20
Fri
20
Sat
19
Sun
20
Mon
21

Curs oficial BNM 12 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5131 0.0706
USD 16.5477 -0.0041
RON 4.0364 0.0157
UAH 0.5999 0.0001
RUB 0.2273 0.0028
Arhivă Radio Chișinău