Ucraina | Zelenski cere „sancțiuni maxime” la Davos împotriva Rusiei și mai multe arme pentru țara sa

  • 23 Mai 2022 16:30
Ucraina | Zelenski cere „sancțiuni maxime” la Davos împotriva Rusiei și mai multe arme pentru țara sa

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut luni la Davos mai multe arme pentru țara sa, 'sancțiuni 'maxime' împotriva Moscovei, precum și suspendarea completă a comerțului cu Rusia, care a declanșat o invazie în Ucraina cu trei luni în urmă, relatează AFP și EFE, citate de Agerpres.

'Sancțiunile ar trebui să fie maxime pentru ca Rusia și orice potențial agresor care vrea să ducă un război brutal împotriva vecinului său să cunoască în mod clar consecințele imediate ale acțiunilor sale', a afirmat Zelenski în cursul unei intervenții prin videoconferință la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial (WEF).

'Nu ar trebui să existe niciun fel de comerț cu Rusia', a insistat el, cerând între altele instituirea 'unui embargou asupra petrolului rusesc' și măsuri împotriva 'tuturor băncilor rusești, fără excepție', pledând pentru 'crearea unui precedent pentru retragerea completă a tuturor întreprinderilor străine de pe piața rusă', cărora le-a propus să-și continue activitatea în Ucraina și să participe la reconstrucția țării după război.

Le 'invităm să continue să opereze în Ucraina, o piață de 40 de milioane de persoane (...). Vă invit să faceți parte din procesul de reconstrucție a țării, o sarcină mare (...), trebuie să reconstruim orașe întregi', a spus Zelenski, insistând asupra creșterii presiunii asupra Rusiei, prin 'sancțiuni convingătoare'.

SUA și Marea Britanie au renunțat la importul de petrol rusesc. Dar unele țări membre din Uniunea Europeană sunt extrem de dependente de hidrocarburile rusești și întâmpină dificultăți în a se pune de acord în această privință.

În același timp, Zelenski a cerut mai multe arme pentru țara sa, exprimându-și regretul în legătură cu faptul că sprijinul din partea comunității internaționale nu a fost întotdeauna suficient de rapid.

'Dacă am fi primit 100% din ceea ce aveam nevoie în februarie, rezultatul ar fi fost zeci de mii de vieți salvate. De aceea, Ucraina are nevoie de toate armele pe care le cere, nu doar de cele care au fost furnizate. Acesta este motivul pentru care Ucraina are nevoie de finanțare', a explicat el.

Chiar dacă a apreciat ajutorul internațional pe care Ucraina l-a primit până în prezent, președintele ucrainean consideră că încă nu este suficient. În Ucraina 'nu mai există orașe pașnice, ci ruine, în loc de turism, avem bombe și rachete, acesta este rezultatul dacă continuăm ca până acum', a avertizat el, în fața unei audiențe compuse exclusiv din lideri politici și de afaceri.

În acest sens, Volodimir Zelenski a estimat că Ucraina ar nevoie de cel puțin 5.000 de milioane de dolari pe lună.

Între altele, Zelenski și-a exprimat regretul că unitatea de care dă dovadă în prezent comunitatea internațională și presiunea exercitată la adresa Rusiei nu au început în 2014. Atunci 'când a început în realitate agresiunea', a spus el, referindu-se la anexarea Crimeii și războiul din Donbas.

'Dacă aceasta s-ar fi întâmplat atunci, unitatea și presiunea guvernelor și a companiilor, poate că Rusia nu ar fi început acest război la scară largă și nu s-ar fi pierdut atâtea vieți' omenești, a subliniat președintele ucrainean.

Totodată, Zelenski a subliniat că porturile ucrainene la Marea Neagră 'sunt complet blocate', iar forțele ruse 'ne fură grâul zi de zi', împiedicând exporturile de cereale.

'Prioritatea este ca porturile noastre de la Marea Neagră, în prezent blocate, să poată funcționa. Armata rusă fură și transportă cereale în alte țări. Cum poți cumpăra grâu despre care știi că a fost furat de către ruși din Ucraina?', s-a întrebat el.

În acest context, Zelenski a subliniat necesitatea creării unui coridor care să permită exportul de cereale și a spus că a vorbit cu lideri străini, printre alții cu șefii țărilor baltice, pentru stabilirea unui coridor care să permită exportul de grâu și al altor cereale, zeci de milioane de tone, notează EFE.

'Trebuie să ne punem de acord asupra creării unui coridor pentru ca Rusia să nu se opună', deși el a recunoscut că 'nu este un lucru ușor atât timp cât războiul continuă'.

În final, președintele ucrainean a spus că dacă ar fi întrebat ce ar dori să le transmită în special liderilor lumii aceasta ar fi mai întâi de toate să nu se piardă sentimentul de unitate.

Ucraina este reprezentată în forță în acest an la reuniunea WEF din Davos, unde numeroși responsabili politici ucraineni s-au deplasat personal. Fondatorul WEF, Klaus Schwab, a salutat o 'delegație deosebit de puternică a Ucrainei printre noi', notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău