Ucraina: Zalujnîi i-a transmis generalului Milley că armata ucraineană nu acceptă negocieri cu Rusia

  • 15 Noiembrie 2022 11:10
Ucraina: Zalujnîi i-a transmis generalului Milley că armata ucraineană nu acceptă negocieri cu Rusia

Comandantul șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, i-a transmis luni generalului Mark Milley, șeful statului major general al SUA, că armata ucraineană nu acceptă niciun fel de negocieri cu Rusia până când aceasta nu-și va retrage toate trupele din Ucraina, relatează agențiile de presă ucrainene Ukrinform și Liga.net.

„Niciun fel de negocieri, înțelegeri sau soluții de compromis", s-a exprimat tranșant Zalujnîi într-o convorbire telefonică purtată luni cu generalul Milley, conform postării de pe canalul Telegram al comandatului șef al armatei ucrainene.

"Ne vom bate atât timp cât vom avea forțe. Obiectivul nostru este să eliberăm toate pământurile ucrainene de sub ocupația rusă. Nu ne vom opri de pe această cale sub nicio formă. Armata ucraineana nu va accepta negocieri, acorduri sau soluții de compromis. Există o singură condiție pentru negocieri - Rusia trebuie să părăsească toate teritoriile ocupate", a subliniat Zalujnîi în discuția cu generalul american.

Săptămâna trecută, ziarul The New York Times, citând surse din guvernul SUA, a relatat că generalul Milley consideră că Ucraina și Rusia ar trebui să se așeze la masa negocierilor în viitorul apropiat, amintesc media ucrainene, transmite Agerpres.

Milley, șeful Statelor Majore Întrunite ale armatei SUA, încearcă - potrivit jurnaliștilor - să demonstreze că Ucraina a reușit să obțină pe câmpul de luptă atât de mult cât te-ai putea aștepta în mod rezonabil. Prin urmare, aceste succese ar trebui consolidate la masa negocierilor.

Generalul american evocă în acest sens un exemplu din Primul Război Mondial când refuzul de a negocia într-o fază timpurie a conflictului "a agravat suferința umană și a dus la milioane de victime".

Cu toate acestea, poziția lui Milley nu este împărtășită nici de președintele american Joe Biden, nici de consilierul acestuia pentru securitate națională, Jake Sullivan, notează Liga.net.

De altfel, însuși președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în alocuțiunea rostită prin videoconferință în deschiderea summitului G20 marți în Indonezia că Ucraina nu va accepta semnarea unor noi acorduri condiționate de tipul "Minsk-3". Pentru a pune capăt războiului, Rusia trebuie să-și retragă trupele de pe teritoriul ucrainean, a declarat Volodimir Zelenski, citat de media ucrainene.

El a subliniat că acum este un moment potrivit pentru a se pune capăt războiului distructiv al Rusiei, dar un "Minsk-3" nu va exista. "Ucrainei nu trebuie să i se propună compromisuri cu conștiința, suveranitatea, teritoriul și independența sa", a insistat președintele ucrainean, referindu-se la acordurile semnate în 2015 la Minsk cu medierea Franței și Germaniei pentru a se capăt ostilităților din Donbas (estul Ucrainei).

"Nu vom permite Rusiei să ia o pauză și să-și consolideze forțele...Sunt convins că acum este momentul în care războiul Rusiei trebuie și poate fi oprit", a spus Zelenski, subliniind că pentru încetarea ostilităților, Rusia trebuie să confirme integritatea teritorială a Ucrainei, să-și retragă trupele de pe teritoriul ucrainean și să plătească despăgubiri de război.

Rusia a declanșat la 24 februarie o invazie în Ucraina, pe care o numește "operațiune militară specială", de fapt prima agresiune de acest tip împotriva unui stat suveran în Europa după cel de-a Doilea Război Mondial. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău