Ucraina: Washingtonul denunță ''escaladarea'' Moscovei în Marea Neagră (Departamentul de Stat)

  • 20 Aprilie 2021 08:43
Ucraina: Washingtonul denunță ''escaladarea'' Moscovei în Marea Neagră (Departamentul de Stat)

Statele Unite au denunțat luni "escaladarea neprovocată" pe care o reprezintă decizia rusă de a limita navigația navelor militare și oficiale străine în trei zone din largul Peninsulei Crimeea, a indicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat, transmite AFP, preluat de Agerpres.

"Aceasta reprezintă o nouă escaladare neprovocată în actuala campanie desfășurată de Moscova care urmărește slăbirea și destabilizarea Ucrainei", a spus Ned Price, subliniind "profunda îngrijorare" a Washingtonului, în timp ce importante trupe ruse au fost poziționate la frontiera cu Ucraina.

Rusia a anunțat vineri "suspendarea" pe o perioadă de șase luni, între 24 aprilie și 31 octombrie, "trecerea prin apele teritoriale ale Federației Ruse pentru navele militare și alte nave oficiale străine".

Această suspendare vizează trei zone, dintre care una în largul Peninsulei Kerci, în apropierea strâmtorii cu același nume, care leagă Marea Neagră de Marea Azov și care este de o importanță crucială pentru exporturile de cereale sau oțel produse în Ucraina.

Tensiunile ruso-ucrainene cresc în intensitate de mai multe săptămâni. Guvernul ucrainean se teme că Moscova caută să provoace un casus belli pentru a încerca să justifice o operațiune armată, în timp ce Rusia acuză Kievul că pregătește o ofensivă împotriva separatiștilor proruși în estul Ucrainei.

Statele Unite "îndeamnă Rusia să înceteze hărțuirea navelor din regiune și să reducă numărul trupelor sale de-a lungul frontierei cu Ucraina", a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Țările membre ale NATO și-au exprimat deja "îngrijorarea" vineri cu privire la manevrele maritime ale Moscovei și au cerut Rusiei să garanteze "accesul liber" la porturile ucrainene din Marea Azov.

Pe de altă parte, forțe ruse la frontiera ucraineană, estimate la 100.000 de soldați de către Uniunea Europeană, ar fi mai importante decât în timpul invaziei Crimeei în 2014, a estimat Pentagonul luni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:1,03 m/s
Wed
28
Thu
22
Fri
24
Sat
25
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău