Ucraina vrea un nou „summit pentru pace” anul acesta, la care să participe și Rusia. Care sunt condițiile Kievului

  • 09 Octombrie 20:42
Ucraina vrea un nou „summit pentru pace” anul acesta, la care să participe și Rusia. Care sunt condițiile Kievului

Ucraina vrea să organizeze un nou „summit pentru pace” la sfârșitul acestui an, la care de data aceasta să participe și Rusia, a anunțat ambasadorul ucrainean în Turcia. El a exclus însă orice discuții bilaterale Kiev - Moscova la o asemenea eventuală întâlnire. La precedenta reuniune de pace desfășurată în iunie în Elveția, Rusia nu a fost invitată.

„Unul dintre cele mai importante obiective ale acestui summit este de a obține o pace justă în Ucraina. (Dar) nu vorbim despre un format în care Ucraina și Rusia să stea una în fața celeilalte și Ucraina să asculte cererile Rusiei”, a declarat ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar, potrivit Reuters, preluată de Agerpres și Digi24

„Ceea ce vedem noi acum este așa: comunitatea internațională, împreună cu Ucraina, se vor așeza la masă și vor întocmi o listă cu pașii care trebuie întreprinși pentru o pace justă în Ucraina, și vor discuta cererile pentru Rusia pe baza acelei liste”, a explicat diplomatul ucrainean modul în care Kievul ar dori să se desfășoare o astfel de întâlnire.

„Nu va fi o întâlnire bilaterală directă, cel mai probabil va fi în formatul în care terțe părți vor fi de asemenea implicate și (discuțiile) se desfășoară prin terți. Sperăm să ținem acest summit până la sfârșitul anului”, a completat el.

Rusia vrea discuții directe cu Ucraina

Conform ambasadorului ucrainean în Turcia, această țară, care a încercat să mențină relații bune atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, ar putea fi un participant important la acest demers al Kievului, dată fiind experiența sa în medierea altor conflicte.

Dar Rusia a respins deja ideea de a participa la o reuniune într-un format de acest fel, afirmând că o conferință de pace trebuie să însemne discuții directe între cele două părți, nu un forum în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski să caute sprijin internațional pentru propunerile sale de încheiere a conflictului.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut în luna iunie retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson) și renunțarea de către Ucraina la aspirația de aderare la NATO, într-o propunere pentru o încetare a focului și o pace negociată pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfășurate în 2022 la Istanbul.

Cererea lui Putin a fost respinsă din start de Ucraina și de aliații ei occidentali, în special SUA, care au precizat că sprijină doar "formula de pace" prezentată la sfârșitul anului 2022 de Zelenski și care prevede în principal retragerea necondiționată a tuturor trupelor ruse din Ucraina, inclusiv din Crimeea, și restabilirea granițelor acestei țări recunoscute internațional.

Planul lui Zelenski

Potrivit Rusiei, în negocierile desfășurate la Istanbul cu oficialii ucraineni în martie-aprilie 2022, la o lună după lansarea invaziei asupra Ucrainei, aproape fusese convenit un acord de pace, dar care în final a fost abandonat de Kiev la cererea Washingtonului.

Între timp, președintele ucrainean a elaborat un „plan de victorie” al Ucrainei în războiul cu Rusia, despre care nu a oferit public detalii, dar l-a prezentat la sfârșitul lunii trecute președintelui american și celor doi potențiali succesori ai acestuia, Kamala Harris și Donald Trump.

Potrivit unor oficiali americani, administrația de la Washington este preocupată de faptul că acest plan al președintelui ucrainean nu cuprinde o strategie cuprinzătoare și este doar puțin mai mult decât o cerere reîmpachetată de a primi mai multe arme și de a fi ridicate restricțiile pentru folosirea în atacuri asupra unor ținte pe teritoriul rus a rachetelor cu rază lungă de acțiune primite de Ucraina ca ajutor militar din partea Occidentului.

Planul pleacă de la presupoziția unei înfrângeri totale a Rusiei în război, obiectiv considerat nerealist de unii oficiali americani, notează Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:4,12 m/s
Thu
18
Fri
20
Sat
16
Sun
13
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău